A különleges aromájú japán vízitorma termesztése nagyon nehéz és költséges, ezért a legtöbb, vaszabinak nevezett termék általában hamisítvány. Mivel a növény kilója átlagosan 130 ezer forintért cserél gazdát, csak a legelőkelőbb éttermekben lehetünk biztosak abban, hogy valódi vaszabi kerül a tányérra. A Golán-fennsíkon élő Ran Ronen ezen szeretne változtatni – írja az Israel21c.

A legtöbb, távol-keleti konyhát vivő étteremben a szusi mellé kínált zöld paszta valójában nem igazi vaszabi. Általában közönséges tormát kevernek össze mustárral és zöld ételfestékkel. Ez a „vaszabi” a valódi eutrema japonicum nevű növényből semmit sem tartalmaz.

A japán vízitorma ugyanis egy igen körülményesen és költségesen termeszthető növény, mellyel Japánon kívül csak nagyon kevés helyen foglalkoznak. Izrael az egyik.

A zsidó államban is csak egyvalaki, az Eliád mosávban élő Ran Ronen termeszti ezt a zöldséget. A negyvenéves férfi korábban napelemekkel kereskedett, majd feleségével úgy döntött, hogy északra költöznek és földműveléssel fognak foglalkozni.

„Hallottam, hogy a vaszabit a legnehezebb termeszteni, ezért kihívást láttam benne. Kiderült, hogy a Japánban alkalmazott termesztési eljárás titkos, az interneten pedig szinte semmilyen információ sincs ebben a témában. Annyit tudtam meg, hogy Japánban hegyi patakok völgyében ültetik, olyan helyen, ahol a hőmérséklet 8 és 20 fok között ingadozik és a növényeket nem éri közvetlen napsütés. Ez nem éppen közel-keleti időjárás, ezért üvegházban, hőmérsékletet szabályozó technológia alkalmazásával fogtam munkához és egy agronómus, Nir Ruven segítségét is igénybe vettem” – mondta Ronen. A feltételek megteremtése után a férfi Japánból szerzett engedélyt, hogy vaszabi szövettenyészet vásároljon. Ebből palántákat nevelt és egy ötszáz négyzetméteres területen nekikezdett a termesztésnek.

„2020-ban volt az első szüret, ezt luxuséttermeknek adtam el. Az első siker után jött a korona-járvány és az éttermek bezártak. Ekkor ínyenceknek kezdtem árulni az interneten, apró, negyven grammos kiszerelésben, ahogy a szarvasgombát szokták. Most már ismét az éttermek a fő megrendelők és elkezdtem előkészíteni a külföldi exportot is”

– magyarázta Ronen. „Az igazi vaszabi aromája utánozhatatlan és teljesen átformálja az ételek ízét. Először az illata csap meg, majd a nyelven érezni az ízét édesen, ezt követően felszáll az orrba és csípősen folytatja az útját a gyomorba. Semmihez sem hasonlítható élmény. Arra azonban oda kell figyelni, hogy a lereszelés után 15-20 perccel már a tányéron legyen, különben elveszti különleges ízét” – tette hozzá. A sikeres kezdés után a közeli Merom Golán kibuccal összefogva hamarosan az eddiginél sokkal nagyobb területen folytatódik a vaszabi termesztése, és ebből külföldi piacokra is jut majd.

Fotó: Cath Smith on Unsplash