Slomi Kácin, az Atlitban élő amatőr búvár, Haifa partjainál végzett merülést amikor értékes régészeti leletekre bukkant. Az ősi, kőből és fémből készült horgonyok és cseréptöredékek mellett egy 90 cm pengehosszúságú és 30 centiméteres markolatú kardot is megpillantott a tengerfenéken – írja a Jewishpress.

Az értékes leleteket feltehetően a hullámok és a víz alatti áramlatok mosták ki a homokból. A búvár attól tartott, hogy a kard esetleg ismét a homok alá kerül vagy mások eltulajdonítják, ezért azonnal a felszínre hozta a hatalmas darabot és haladéktalanul értesítette az Izraeli Régészeti Hatóság Északi Területi Lopásmegelőzési Részlegét. A szakemberek átvették a leletet, Kácin pedig egy elismerő oklevelet kapott.

„A tökéletes állapotban előkerült kard gyönyörű és ritka kincs, mely minden bizonnyal egy keresztes lovagé volt. Tengeri élőlények vontak burkot köré, de nyilván vasból készült. Izgalmas dolog egy 900 éves személyes használati tárgyat kézbe venni. Egy egészen más világba repít, ahol páncélba öltözött lovagok csatáztak ilyen fegyverekkel” – mondta Nir Distelfeld, a lopásmegelőzési részleg igazgatója.

A Kármel-parton számos természetes öböl található, melyek egykor menedéket nyújtottak a viharoktól fenyegetett hajóknak, a nagyobb öblök körül pedig jelentős települések és ősi kikötővárosok fejlődtek ki, mint például Dor és Atlit. Ennek köszönhetően évezredeken át érkeztek ide kereskedőhajók és így rendkívül gazdag leletanyag halmozódott fel ezen a területen, ahogyan ezt a most megtalált kard is bizonyítja – magyarázta Kobi Sárvit, a régészeti hatóság tengeri leletekkel foglalkozó osztályának igazgatója.

A kard és a horgonyok egy olyan régészeti lelőhelyen nyugodtak, melyet még júniusban fedeztek fel a hatóság szakemberei. A feltárást nehezíti, hogy a leletek hol előbukkannak, hol eltűnnek a tengerfenék homokjának állandó mozgása miatt.

1600 éves hajóroncs kincseit hozták felszínre izraeli búvárok

Egy viharban elsüllyedt kereskedőhajó rakományára bukkantak Készária ősi kikötőjében izraeli búvárok.  Az Izraeli Régészeti Hatóság szerint a hajómaradványok között talált leletanyag az elmúlt harminc év legjelentősebb hasonló felfedezése. Az 1600 évvel ezelőtt, a késői római korban szerencsétlenül járt hajó roncsaira két búvár, Rán Feinstein és Ofer Ráánán talált rá, s azonnal jelentést tettek a régészeti … Olvass tovább

„Az utóbbi időben egyre több lelet kerül a felszínre úszók és amatőr búvárok segítségével, ahogy egyre többen űzik ezt a sportot. A víz alatti kutatás ráadásul rendkívül dinamikus környezetben történik, hiszen a viharok kiváltotta áramlatok újabb és újabb területekről sodorják el a homokot a tengerfenéken, más területeket viszont befednek.

Nagyon fontos, hogy a felfedezők azonnal értesítsék a hatóságot, mert a legjobb „in situ”, tehát az eredeti helyszínen dokumentálni a leletet. Így juthatunk ugyanis a legtöbb régészeti információhoz. A kard és a horgonyok lelőhelyéről megállapítottuk, hogy egy kis méretű, ideiglenes horgonyzóhely volt, ahol a viharoktól fenyegetett hajók kerestek menedéket. Míg a keresztes hódítás idejéből származó kard korát 900 évesre becsüljük, addig az egyik horgony, melyet a kései bronzkorban készítettek, akár négyezer éves is lehet” – mondta Distelfeld.

A régészeti hatóság főigazgatója, Eli Eszkoszido kifejezte elismerését a becsületes búvár számára, majd hozzátette:

„Minden egyes ősi lelet ahhoz segít hozzá minket, hogy összeállítsuk Izrael földjének történelmi kirakóját. A kardot megtisztítjuk, vizsgálatoknak vetjük alá, majd gondoskodunk arról, hogy a nagyközönség is megtekinthesse”.

Fotó: Illusztráció (forrás: Pixabay)