Egy viharban elsüllyedt kereskedőhajó rakományára bukkantak Készária ősi kikötőjében izraeli búvárok.  Az Izraeli Régészeti Hatóság szerint a hajómaradványok között talált leletanyag az elmúlt harminc év legjelentősebb hasonló felfedezése.

Az 1600 évvel ezelőtt, a késői római korban szerencsétlenül járt hajó roncsaira két búvár, Rán Feinstein és Ofer Ráánán talált rá, s azonnal jelentést tettek a régészeti hatóságnak. Felfedezésükért köszönő oklevelet kaptak.

Búvár régészek Keszária partjainál
Búvár régészek Keszária partjainál
A régészek speciális felszereléssel hozták felszínre a különlegesen jó állapotban konzerválódott bronz tárgyakat.  A leletek között van egy bronzból készült lámpa, melyen Szolt, a római napistent ábrázolták, egy Lunát, a holdistennőt ábrázoló szobor, egy afrikai rabszolga fejét formázó lámpa, egy életnagyságú bronzszobor darabjai, állat alakú lámpások, egy vízhordó edény, mely vaddisznót formáz, hattyúval a fején.

A megtalált szobrok
A megtalált szobrok
„Ezek rendkívül izgalmas leletek, melyek különleges szépségük mellett jelentős történelmi értékkel is bírnak” – mondta Jáákov Sárvit, az Izraeli Régészeti Hatóság tengeri régészettel foglalkozó részlegének igazgatója. „A Készáriában végzett számos feltárás során csak kevés esetben találtunk bronz tárgyakat. A homok megvédte a leleteket, ezért maradhattak fent ennyire jó állapotban. Olyan, mintha tegnap kerültek volna a vízbe, nem pedig 1600 évvel ezelőtt” – tette hozzá.

Az előkerült pénzérmék
Az előkerült pénzérmék
A legnagyobb meglepetés az agyagedényekben tárolt több ezer pénzérme volt. Az érmék egy részén Nagy Konstanin császár arcképe látható, aki az i.sz. 312 és 324 között a Nyugat-Római, majd 324 és 337 között a teljes Római Birodalom uralkodója volt. Más érméken vetélytársa, Liciusz szerepel, aki a Kelet-Római Birodalom császára volt, majd egy Konstantin ellen vezetett csatában vesztette életét.

Jáákov Sárvit régész a lelet egy darabjával
Jáákov Sárvit régész a lelet egy darabjával
A leleteket további elemzés és állagmegóvás után tekintheti meg a nagyközönség.

 

Az egyik szobor kiemelése
Az egyik szobor kiemelése
A két búvár a lelettel
A két búvár a lelettel
Forrás: Behind the News Israel

Megszakítás