Egy új izraeli applikáció a telefon használójának hangját elemzi és ennek alapján figyelmeztet a közelgő szívelégtelenségre, adja hírül a United with Israel.

Az izraeli fejlesztésű HearO az első olyan applikáció, mely felismeri a használó hangjában és beszédében bekövetkező, az egészségestől elütő, egészen apró eltéréseket, melyek napokkal vagy hetekkel előre jelezhetik egy fenyegető szívelégtelenség közeledtét. Ha ilyen változást érzékel, azonnal figyelmeztetést küld az illetékes orvosnak, aki rögtön dönthet a páciens ellátásáról.

Az applikációt több izraeli kórház szakembereinek összefogásával tesztelték, 180, szívproblémákban érintett páciens több mint 460 ezer , héber, orosz, illetve arab nyelvű hangmintájának elemzésével. A applikáció 82 százalékban sikerrel jósolta meg a probléma bekövetkezését, átlagosan két és fél héttel előre. Ez az ismeret lehetővé teszi a kezelőorvosok számára, hogy változtassanak a kezelési terven vagy szorosabb megfigyelés alá vonják a kockázati csoportba tartozó betegeket.

Tamir Tal, a HearO-t létrehozó Cordio Medical elnöke úgy véli, hogy az applikáció „drámaian csökkentheti a pangásos szívelégtelenség okozta, kórházi kezelést igénylő esetek számát”.

Fotó: Giulia Bertelli/unsplash