Az izraeli nemzeti mentőszolgálat, a Magen David Adom (MDA) négy páncélozott mentőautót küldött a háború sújtotta Ukrajnába, hogy segítsen a sebesültek ellátásában és evakuálásában – írja az israel21c.org.

A négy jármű korábban már szolgált Izraelben háborúk és más konfliktusok során. A különleges mentőautók a Lufthansa teherszállító repülőgépének fedélzetén érkeztek Lengyelországba, onnan indulnak Ukrajnába.

„Az MDA mentősei, olykor saját életüket kockáztatva, sok beteg életét mentették meg, miközben ezeket a mentőautókat használták”

– mondta Eli Bin, az MDA főigazgatója. Ezekkel a járművekkel akkor is életet lehet menteni, ha tüzelnek rájuk, tette hozzá.

Izrael legmenőbb mentőszolgálata Ukrajnában is segít

Az Ichud Hácálá a legnagyobb független, non-profit alapon működő szervezet Izraelben.

Az MDA orosz és ukrán nyelven beszélő szakembereket is küld az Ukrajnával szomszédos Moldovába, hogy egy klinikán dolgozzanak, valamint a határon segítsenek a sebesültek előzetes sürgősségi besorolásában.

Izrael orosz és ukrán nyelvű humanitárius forródrótot működtet, hogy segítsen az országba érkezett menekülteknek megtalálni eltűnt rokonaikat. Abban is segédkeznek, hogy az érkezők eligazodjanak a helyi szociális és egészségügyi rendszerben.

„Teljes erőbedobással azon dolgozunk, hogy enyhítsük az otthonuktól és családjuktól elszakított menekültek által átélt traumát”

– jelentette ki Eli Bin.

Az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió kezdete óta több izraeli segélyszervezet és vállalat küldött mentőcsapatokat és felszerelést az országba, és segítettek a rászorulók evakuálásában.

Címlapkép: MDA

Megszakítás