David Lau, Izrael Állam askenáz főrabbija elutasította a kérést, hogy zsidók szombaton oltassák be magukat, ez addig legalábbis biztosan tilos lesz, amíg az oltások beadatása nem non-stop történik.

A héten Yuli Edelstein, izraeli egészségügyi miniszter – aki egyébként maga is szombattartó, vallásos zsidó – kérdéssel fordult David Lau főrabbihoz, hogy a rabbinátus engedélyezné-e, hogy a vakcinát sábeszkor is be lehessen adni, hiszen az oltóanyag beadáatása életmentő (pikuách nefes) is lehet.

Lau főrabbi a kérés teljesítését elutasította, mivel jelenleg Izraelben nem napi 24 órában, azaz nem non-stop jelleggel oltanak, ezért nem szükséges a szombati tilalmak megszegése sem. A főrabbi azonban azt is hozzátette, hogy ha a jelen gyakorlat megváltozik, és az egészségügyi minisztérium úgy dönt, hogy a lakosság minél gyorsabb átoltása érdekében 0–24 órás szolgáltatásra vált, akkor a rabbinátus is visszatér a kérdésre.

Edelstein miniszter ettől függetlenül úgy döntött, hogy a rabbinátus mostani döntése ellenére, a minisztérium engedélyezi a sábeszi oltásokat, arra hivatkozva, hogy a koronavírusnak új mutációja lépett fel, így fontos, hogy minél gyorsabban, minél többek beoltassák magukat. Természetesen a szombati oltások nem kötelezőek, s csak szekuláris zsidók és nem-zsidók fogják igénybe venni.

A miniszter döntése heves kritikát váltott ki a kneszet háredi tagjaiból. A tiltakozók között volt az izraeli rabbikar két tekintélyes tagja, a 97 éves Ráv Yerachmiel Gershon Edelstein, a Degel haTorah párt vallási vezetője és a 92 éves Ráv Shmaryahu Yosef Chaim Kanievsky, az ország egyik jelentős háláchikus döntéshozója is, akik a jelen helyzetben indokolatlannak látják a sábeszkor való oltás engedélyezését.

Jeruzsálem főrabbija, Ráv Shlomo Moshe Amar szintén megtiltotta a sábeszkor történő oltásokat, továbbá azt javasolta, hogy szombatonként csak nem-zsidó orvosok oltsanak nem-zsidó embereket, hogy a vallási törvényeink egyáltalán ne sérüljenek, még a szekuláris zsidó társadalom részéről sem.

A jeruzsálemi központú Eidá háCháredit ortodox zsidókat tömörítő ernyőszervezet is állásfoglalást adott ki, melyben ők is megtiltották a sábeszkor történő oltásokat.

 

Cseh Viktor

 

Forrás: www.vosizneias.com