A zsidó állam még a legutóbbi, kilencedik helyét is túlszárnyalta az ENSZ égisze alatt végzett, 137 országot vizsgáló 2023-as felmérésben. Mindössze három észak-európai ország, Finnország, Dánia és Izland előzte meg. Magyarország az 51. helyre futott be – írja a Times of Israel.

A kutatás elsősorban a válaszadók saját életükkel kapcsolatos érzéseit, továbbá az adott ország olyan társadalmi és gazdasági jellemzőit összesíti, mint a korrupció, a GDP, a személyes szabadság vagy az emberek közötti szolidaritás. Izrael kimagasló eredménye azért is figyelemre méltó, mert az ország lakói folyamatos háborús és terrorfenyegetettség árnyékában élnek, a társadalom pedig rendkívül megosztott. Ennek fényében elismerést érdemel, hogy az ország legboldogabb és legboldogtalanabb rétegei között meglepően kicsi a különbség. Ha csupán ezt az értéket nézzük, Izraelnek akkor sincs oka a szégyenkezésre, mert a hetedik helyet szerezte meg a világ országai között.

A rendkívül korrupt és erőszakos politikát folytató Palesztin Hatóság terültén élő arabok boldogság-indexe csupán a 99. helyre volt elegendő. A lista utolsó helyén Afganisztán áll, az utolsó előtti helyre pedig Izrael északi szomszédja, Libanon került.

A vizsgálat eredményét értékelő szociológus, a Bár-Ilán Egyetemen oktató Anat Fanti szerint a jó helyezéshez nagyban hozzájárult, hogy a koronajárvány után Izrael gazdasága rendkívül gyorsan magához tért és azóta is nagyszerű teljesítményt nyújt.

Hozzátette azonban azt is, hogy ha a felmérést a jelenleg zajló, igazságügyi reformok miatt kirobbant tiltakozóhullám idején készítik, Izrael feltehetően néhány hellyel rosszabb eredményt ért volna el.

Fotó: Pixabay

Megszakítás