Már ma is emberek milliói küzdenek azért, hogy tiszta ivóvízhez jussanak, hogy legyen vizük főzéshez, mosakodáshoz, öntözéshez, az állatok ellátásához. A kutatók szerint a következő néhány évben a túlnépesedés és a globális felmelegedés hatására világszerte súlyos vízhiánnyal kell számolni.

Izrael megszületése óta küzd vízhiánnyal, illetve dolgozik a megoldási lehetőségeken. Az olyan kreatív technológiák mellett, mint a csöpögtetős vízrendszer, a sólepárlás, vagy a levegőből kivont víz, a mindenkori kormány nagy gondot fordít a lakosság felvilágosítására. Az izraeli vízügyi hatóság televíziós kampánya az elmúlt években 18 százalékkal csökkentette a városokban élő izraeliek vízfelhasználását.

Izrael mostanra a takarékos vízgazdálkodás modelljévé vált.

Ám a biztató sikerek mellett figyelembe kell venni, hogy míg az összlakosság vízigénye folyamatosan nő, addig a csapadék mennyisége harmincévente 10-15 százalékkal csökken.

Így teszi Izrael virágzóvá a sivatagokat

Izrael világelső a mezőgazdasági technológiák terén, érdemes klikkelni!

Lior Guttman, az izraeli vízügyi hatóság, a Mekorot szóvivője az israel21c internetes újsággal osztott meg hét víztakarékossági tippet:

1. Minden csapot és zuhanyt lássanak el víztakarékos szeleppel. Sok helyen lehet víztakarékos csapot vásárolni, mely porlasztja és levegővel keveri a vizet, így csökkentve a kézmosáskor, zuhanyozáskor, mosogatáskor szükséges vízmennyiséget. A szakember szerint ez akár negyven százalékos csökkenést is eredményezhet a vízfogyasztásban.

2. Zuhanyozásnál, fogmosásnál, mosogatás közben csak akkor legyen megnyitva a csap, amikor valóban szükség van vízre. Szappanozás, fogmosás és az edények súrolása idejére el kell zárni a csapot, amit csak akkor szabad megnyitni, amikor a lemosásra vagy öblítésre kerül a sor.

3. Érdemes beszerezni olyan vécétartályt, amelynek két lehúzója van, az egyik csak fél tartálynyi vizet enged ki. Izraelben minden mellékhelyiségben ilyet szerelnek fel és megfelelő felvilágosítással rengeteg vizet lehet ezzel spórolni.

4. Gyakran, lehetőleg havonta bizonyosodjunk meg arról, hogy sehol nem folyik el víz a rendszerből. Ehhez egyszerűen el kell zárni minden csapot, mosógépet, mosogatógépet és ezután megnézni a vízórát. Ha pörög, akkor valahol víz szökik el, ebben az esetben fontos minél hamarabb szakemberhez fordulni és megkeresni a baj forrását, mert hatalmas mennyiségű víz veszhet kárba.

5. Gyűjtse össze a légkondicionáló berendezésből, illetve más gépekből (mosogatógép, szárítógép) kicsöpögő vizet (figyeljünk oda arra, hogy megfelelő módon le legyen takarva, nehogy veszélyt jelenthessen!). A kihűlt vízzel meglocsolhatók a növények.

6. Csak akkor indítsuk el a mosó- és mosogatógépet, amikor megteltek. Ezzel rengeteg víz takarítható meg.

7. Az autót locsolócső helyett inkább vödör segítségével mossuk le.

Szerkesztőségünk további tippjei

  • A poharakban, üvegekben maradt vizet öntsük egyenesen a virágokra.
  • A zöldségek, gyümölcsök (petrezselyem, rizs, saláta, eper, stb.) áztatásához használt vizet gyűjtsük össze és használjuk locsolásra.
  • A zöldségek főzőlevét, a konzervek (pl. borsó, kukorica) levét fel lehet használni levesek, mártások, stb. készítéséhez. Ha nem tudja azonnal felhasználni, műanyag dobozban fagyassza le, később jó szolgálatot tehet.
  • Beszélgessen otthon a vízzel való takarékoskodás fontosságáról, hogy a gyerekek számára természetes legyen az odafigyelés.
  • Érdemes átgondolni, hogy milyen lesz a nap. Ha már előre látszik, hogy a mosás, idő, vagy energia hiányában nagy valószínűséggel bent marad a mosógépben és újra kell majd mosni, akkor jobb, ha az ember hozzá sem lát, és a következő napra halasztja, megspórolva ezzel az első adag vizet.

Fotó: Imani on Unsplash