A helyi zsidó történelmet bemutató állandó kiállítás létrehozásán dolgoznak a Pozsonyhoz közeli Szenc egykori zsinagógájában, amelynek teljes körű felújítása a közelmúltban fejeződött be – tudósít a Jewish Heritage Europe.

Senec exhibit – women’s gallery

A „Pozsonyi Önkormányzati Régió zsidó öröksége” kreatív címet viselő kiállítás a zsinagóga felső szintjén – az egykori női galérián és az előcsarnok feletti helyiségben – kap helyet, és várhatóan még az idén megnyílik. Különböző módokon mutatja majd be Szenc, valamint a régió más, valaha volt jelentős zsidó közösségeinek történetét. Így lényegében regionális zsidó múzeumként fog működni.

A kiállítás koncepciója és kialakítása a pozsonyi székhelyű Zsidó Kulturális Intézet 2018-2021 közötti kutatási és kurátori munkájának eredménye. A kurátori csapatot az intézet igazgatója, Dr. Maros Borsky vezeti, aki a szlovákiai zsidó történelem és építészet elismert szakértője. 2012-ben a Pozsonyi Zsidó Közösségi Múzeum alapító igazgatója volt.

A kiállítás szövegei szlovákul, magyarul és angolul is elérhetőek lesznek. Igyekeznek összetett képet adni a zsidóságról és a hagyományokról. Például ki van állítva két sábeszi gyertyatartó, amelyek mellett a multimédiás prezentációból a látogató megtudhatja: mi is ez az ünnep, kik voltak a gyertyatartók tulajdonosai, és mi történt velük. Emellett a látogató megismerheti a helyi zsidó közösség történetét is a zsinagógáról és a temetőről szóló előadásnak köszönhetően.

A kiállítás a helyi, nemzeti és nemzetközi közönségnek szól, zsidóknak és nem zsidó származásúaknak egyaránt – olvasható a honlapon.

Fotók: Jewish Heritage Europe