Két falafelt kérek, és megmondaná, merre találom a tfilint? – ez a kérdés egyre több izraeli üzletben hangzik el egy új kezdeményezésnek köszönhetően.

Izrael-szerte már ezernél is több irodában, üzletben és hivatalban találhatunk egy kis dobozt, benne minden, ami ahhoz kell, hogy valaki teljesítse a tfilin felvételének napi micváját: kipa, az áldásokat és a Smá Jiszráél imát tartalmazó nyomtatvány és természetesen egy pár kóser tfilin.

A lubavitch.com beszámolójából kiderül, hogy az ötlet Eliezer Sachaftól, egy Tel Aviv-i marketing ügynökség alkalmazottjától származik. Sachaf egyike azoknak, akiknek teljesen megszokott a buszpályaudvaron a tfilin-standok látványa, ami talán egyre több magyar zsidónak is ismerős. A kis standjuk mellett ácsorogó lubavicsi diákok a járókelőknek ajánlják fel, hogy segítenek feltenni nekik az imaszíjakat, ha aznap még nem teljesítették ezt a fontos micvát.

Sachaf, aki Givatajim chábád közösségének a tagja, azt vette észre, hogy sokan zavartan elsietnek a standok mellett: vagy azért, mert épp nem érnek rá, vagy, mert kellemetlenül érzik magukat, hogy az utcán, mindenki szeme láttára imádkozzanak.

„Amikor Tfilint rakok, mély kapcsolatot érzek Istennel” – magyarázta Sachaf, hozzátéve, megérti azokat, akik nem az utca forgatagában szeretnék teljesíteni ezt a bensőséges micvát. A tfilines dobozok ötlete a lubavicsi Rebbe sírjánál tett látogatáskor villant eszébe, amikor látta, hogy az emberek nyugodtan kiszolgálják magukat a kirakott tfilin-standoknál. Az első dobozt saját irodájában helyezte el, és azonnal nagy sikert aratott.

tfilindoboz2

A próbaprogram alatt 100 dobozt helyeztek el különböző irodákban és üzletekben. Másodszorra már 3000 egységcsomag készült, melyből 1000 már gazdára is talált.

A költségek felét Sachaf és üzlettársai állják. A tfilinekért az adott helyen egy személy vállal felelősséget, valamint a helyi chábád küldött biztosítja, hogy folyamatosan ellenőrzik a tfilinek állapotát. Sachaf szerint kutatások azt bizonyítják, hogy az emberek hajlamosak munkaidőben foglalkozni az ügyintézéssel, így úgy véli, sokan vannak, akik örömmel vonulnak félre egy csendes sarokba, hogy felvegyék a tfilint és elmondjanak egy imát, mielőtt folytatnák napi feladataikat.

„Az emberek bejönnek az étterembe, hogy feltegyék a tfilint, egyesek naponta, mások hetente.” – foglalta össze eddigi tapasztalatait Joszi Bitton, akinek Beer Seva-i éttermébe elsők között került tfilin doboz.

SZS

Megszakítás