A londoni rendőrség pénteken jelentette, hogy feloszlattak egy 400 fős zsidó esküvőt, melyet az országos lezárás ellenére szerveztek meg. Az esetet Ráv Ephraim Mirvis, az angol főrabbi éles szavakkal ítélte el. 

A rendőrség beszámolója szerint múlt hét csütörtökön járőrök egy négyszáz fős esküvőt lepleztek le egy lesötétített ablakú zsidó iskolában. Az kellemetlenségét külön tetézi, hogy a helyszín az az iskola volt, melynek korábbi igazgatója, Ráv Avrohom Pinter (1949–2020) koronavírus fertőzésben hunyt el tavaly áprilisban, niszán hó 19-én.

Az Egyesült Királyságban a jelenlegi járványügyi szabályozások szerint esküvőket csak kivételes esetekben lehet tartani, és akkor is maximum hat ember vehet azokon részt.

A rendőrség a helyszínen 10 000 fontos (mintegy 4 millió forintnak megfelelő) bírságot rótt ki az esküvő szervezőire, és bár a rendőrök kiérkezése után a legtöbb vendég próbált minél hamarabb szétszéledni, többekre 500 fontos (mintegy 200 000 forintos) büntetést róttak ki.

Az esemény után – az állami támogatást is élvező – Yesodey Hatorah ortodox leányiskola vezetése közleményt adott ki, melyben leírták, hogy „teljesen elszörnyedtek a tegnap esti eseményeken és a leghatározottabban elítélik azt”. Az iskola vezetése azt állítja, hogy a termet egy külső szervezetnek adta bérbe, és nem volt tudomása arról, hogy ott egy nagyszabású esküvőre készülnek.

Az esküvőt az angliai főrabbi, Ráv Ephraim Mirvis Twitter üzenetében ítélte el, egyenesen gyalázatosnak nevezte. „Abban az időben, amikor mindannyian hatalmas áldozatokat hozunk, ez az élet védelmét szolgáló kötelességünk arcátlan figyelmen kívül hagyása, és az ilyen törvénytelen viselkedésmódot a zsidó közösség legnagyobb része megveti.”

Ráv Mirvis már múlt év szeptemberben, a ros hásánái beszédében is arról értekezett, hogy a koronavírusos esetek emelkedése az emberek felelőtlenségéből adódik. Dvár Tórájában többek között kitért arra is, hogy ha egy ember az Örökkévaló felé vétkezik, akkor azokat imáinkkal és a parancsolatok tartásával tudjuk kijavítani, azonban ha embertársaink ellen vétkezünk, akkor először őket kell kiengesztelnünk, még mielőtt Istenhez imádkoznánk. Ebben az esetben tehát kizárólag a mindenkori egészségügyi szabályok betartásával lehetünk felelősek.

A koronavírus Nagy-Britanniában felfedezett mutációja miatt a közösségi helyek zárva tartanak, az emberek többsége otthon marad, hogy megfékezhessék a vírus új hullámát. Az Egyesült Királyságban csaknem 95 000 koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet regisztráltak, ami Európában negatív csúcsnak számít.

 

Cseh Viktor

 

Források:

www.vosizneias.com

www.thejc.com