Az EMIH kétéves, Transznacionális Együttműködések elnevezésű pályázati programjának következő workshopja keretében az idősgondozás egyes aspektusairól fogunk beszélni. Az ezzel kapcsolatban felmerülő problémák nem újkeletűek, a különböző megoldási javaslatok viszont nagyon sokfélék lehetnek, így érdemes időről időre szemlézni, pillanatnyilag hol tartunk.

 

A mai „őszülő” társadalmunkban nem mindegy, hogy az idősek milyen életminőségben élik az életüket. Az idősödő társadalomról szóló közbeszéd leginkább csak a nyugdíjrendszerről szól, az érintettek ellátásáról kevesebb szó esik. Az életkor előrehaladtával olyan betegségek, mint a demencia vagy az Alzheimer kor, egyre több idős embert érintenek.

Az ellátást, a méltó életkörülményeket egyre nehezebb megteremteni, így komoly életmódváltásra kényszerül az egész család, ami lelkileg és anyagilag is megterhelő lehet, amennyiben megfelelő ellátást szeretnének szüleiknek biztosítani. Az idősek otthonába történő bekerülést, a helyhiány miatt, szinte minden otthon esetében hosszú a várakozási idő előzi meg. Az idős otthonok különböző színvonalon, különféle szolgáltatásokkal működnek. A területen dolgozók egyre nagyobb kihívásokkal néznek szembe. Az idősellátás fejlesztése, bővítése, személyzeti gondjainak megoldása nem tűr halasztást. Az elmúlt évek kutatásai bizonyítják, hogy a magyarországi lakosság az elkövetkező években egyre jobban „őszülni fog.” Az előrejelzések szerint 40 éven belül minden harmadik ember 65 évnél idősebb lesz.

 

Kovács Györgyi

[1] A szöveghez felhasznált forrás a HVG magazin”Szülősors „című cikksorozata

 

Megszakítás