A Homokvihar című, két beduin nő történetét elbeszélő, arab nyelvű film nyerte Izrael legmagasabb, filmekért adható elismerését, s feltehetőleg ezt az alkotást nevezik a legjobb idegen nyelvű filmért járó Oscar-díjra is. Az Ásdodban tartott díjátadó ünnepséget azonban kellemetlen incidens zavarta meg. Amikor Miri Regev kulturális miniszter szólásra emelkedett, a tömegből sokan hangosan fejezték ki nemtetszésüket, mások elhagyták a termet. Regev közölte, nem hagyja, hogy elhallgattassák, és végigmondta beszédét.

Az eset előzménye egy korább díjátadó, melyen egy szintén arab film, A 48-as útkereszteződés nyerte a legjobb filmzenéért járó díjat. Ám miután a díjazott énekes elszavalta Máhmud Dárwis költő egyik versét, Miri Regev felpattant a helyéről és sietve elhagyta a helyszínt. Dárwis izraeli arab költő volt, aki előbb az izraeli Kommunista Párt, majd a PFSZ terrorszervezet tagja és egyik vezetője lett. Verseiben élesen Izrael-ellenes hangot üt meg. Politikai pályafutása és műveinek hangvétele miatt műveit nem tartják szalonképesnek Izraelben.  “Tisztelettel és türelemmel viseltetek a másként gondolkodókkal szemben, de nem tolerálom Dárwist vagy bárki mást, aki engem vagy a hazámat akar elpusztítani. Kimentem, és el is mondom, hogy miért. Dárwis versének első sorával egyet tudok érteni: “Írd le, arab vagyok”. Létezik arab identitás, és ez nincs is ellenemre. A vers végén azonban már a húsunkból akar enni. A zsidó népéből. Ezzel már nem érthetek egyet” – adott magyarázatot Regev.

Magnélküli gránátalma új évre

Magnélküli, különösen édes gránátalma fajtát nemesített Jirmijáhu Zámiri, az észak-izraeli Jeszod Hámáálában dolgozó mezőgazdász. Az újdonság éppen a zsidó újév előtt érkezik a piacra. A gránátalma Izrael hét szent terményének egyike és az újévi asztal elmaradhatatlan tartozéka. A megannyi apró mag sokakat riasztott el eddig a gyümölcs élvezetétől, mivel nehezítik fogyasztását és kesernyés mellékízt is adnak. Az új fajta megoldást kínál e problémára, mert nélkülözi az apró, kemény magokat. Zámiri a “jájin“, azaz bor nevet adta az újdonságnak. A név unokái nevének kezdőbetűiből állt össze. Izrael évente 25 tonna gránátalmát exportál külföldre, Izraelben pedig csak ros hásáná előtt 10 tonnát vásárolnak. Amennyiben a gyümölcs új változata elterjed, e számok feltehetően sokkal magasabbak lesznek.

Zámiri a gránátalmákkal
Zámiri a gránátalmákkal
Beiktatták Izrael első NATO-nagykövetét Brüsszelben

Bár Izrael nem tagja a NATO-nak, mégis erős szálak fűzik a katonai szövetséghez, s gyakran tartanak közös hadgyakorlatot a tagállamok az izraeli hadsereg bevonásával. “Izrael Állam nagyra értékeli a NATO-hoz fűződő kapcsolatát. A szövetség brüsszeli központjában nyitott állandó iroda újabb bizonyítéka Izrael erős nemzetközi pozíciójának, valamint a térség stabilitásában és békéjében betöltött szerepének” – jelentette ki Áháron Lesno-Jáár, az új nagykövet. Szakértők szerint Izrael státuszának megemelése egyben Törökországnak szóló üzenet is volt, mellyel arra biztatják Erdogant, hogy folytassa az egykor kiváló török-izraeli kapcsolat rendezését.

Az új NATO nagykövet
Az új NATO nagykövet
Elektromos meghajtású buszok kezdték meg működésüket Tel-Avivban

A Dán társaság 4-es vonalán közlekedő, károsanyag-kibocsájtás nélkül működő járműveket nem akkumulátorok, hanem szuperkondezátorok látják el energiával. E technológia előnye, hogy a hosszadalmas töltés helyett mindössze 3 percet kell a járatoknak várakozni minden megtett útvonal után, és a buszok súlya is kevesebb. Azért esett a választás a 4-es járatra, mert az a város egyik legszennyezettebb területén, az Allenby úton halad. Az új járművektől azt remélik, hogy kisebb lesz a lég- és a zajterhelés. Az első elektromos flotta 21 járműből áll. “Nagyjából 4000 busz megy végig az Allenby úton naponta. A lakosok, a napi 20 000 gyalogos és a közeli üzletekben dolgozók tisztább levegőt érdemelnek. Igyekszünk mindent megtenni azért, hogy minél több füstokádó buszt cseréljenek modernebb és tisztább járművekre” – jelentette ki Méjtál Lehávi, Tel-Aviv polgármester-helyettese. “Az az álmunk, hogy a Dán társaság teljes flottáját fokozatosan elektromos járművekre cseréljük le, ezzel is növelve a központi régió lakosainak életminőségét” – mondta Smuel Ráfáeli, a Dán elnöke.

Az új elektromos busz
Az új elektromos busz