Ma reggel a Ben Gurion nemzetközi repülőtér vámosai meglepődve vették észre, hogy az egyik Oroszországból érkezett csomagban egy női holttest található. Nem volt mellette semmilyen irat, amiből kiderült volna, hogy ki a feladó.

A vámosok a Külügyminisztériumhoz és a ZAKA szervezethez fordultak. A ZAKA az izraeli ortodox közösség önkéntes szervezete, amely, többek közt, a szerencsétlenségek és merényletek áldozatainak azonosítását és eltemetését tekinti a feladatának.

A ZAKA szervezet oroszországi vezetője, Sáje Deutsch megtalálta az elhunyt hozzátartozóit. “Egy zsidó családról van szó, az anya tizenegy nappal ezelőtt halt meg. Izraelben szerették volna eltemettetni és mivel nem ismerték a hivatalos eljárást, kicsit naivan, egyszerüen feladták repülőre egy csomagban.” – mondta Moti Bukcsin a szervezet szóvivője. “Nem ez az első ilyen eset” – tette hozzá. 

A ZAKA elnöke, Jehuda Mesi Zahav elmondta, hogy “Régebben előfordult, hogy a postán emberi testrészeket küldtek temetésre Izraelbe. Legtöbbször egyszerű emberekről van szó, akik azt szeretnék, hogy családtagjaikat a Szentföldön temessék el.”

Miután kiderítették az elhunyt személyazonosságát, a ZAKA szervezet az Izraeli Külügyminisztériummal karöltve nekilátott, hogy beszerezze a hiányzó okmányokat, engedélyeket, halotti bizonyítványt és mindazt, ami az ügyintézéshez szükséges. Néhány óra múlva a holttestet már el lehetett szállítani Asdodra, a temetésre.