Izraelben a Holokauszt áldozatainak emléknapján 2 perces hallgatással és mozdulatlansággal emlékeztek országszerte. A szirénákat, melyek a megemlékezés elejét és végét jelezték, Juli Zalmanovich, 86 éves túlélő aktiválta egy katonai bázisról.

A Holokauszt áldozatainak emléknapján Izraelben 2 perces néma csenddel és teljes mozdulatlansággal emlékeztek a nácik által meggyilkolt 6 millió áldozatra csütörtökön. A közös megemlékezés kezdetét és végét az egész ország területén elhelyezett szirénák jelezték.

A jelzőrendszer indítására Juli Zalmanovich, 86 éves Holokauszt túlélőt kérték fel, aki egy számítógép segítségével hajtotta végre a feladatot azon a katonai bázison, ahonnan minden évben aktiválják a szirénákat a Holokauszt Emléknap mellett az Izraeli Hadsereg Elesett Katonáinak Emléknapján, és háborús veszélyhelyzetek esetén. A felkérésre a bázison szolgáló katonák kezdeményezésére került sor.

Juli Zalmanovich Munkácson született. Lánytestvérével visszatértek Auschwitzból, azonban a háború után szembesült azzal, hogy a családja többi tagját meggyilkolták a háború során. Juli szülővárosában megházasodott, majd újonnan alapított családjával Izraelbe költözött az 1970-es években.

„A mi katonáink, a mi bázisunk, a repülők – annyira izgalmas… Ez a hely nagyon kedves a szívemnek” – mondta izgatottan az eseményen.

zsido.com