A világ legfontosabb konyháját egy chábád rabbi vezetésével kóserolták ki.

Bár hanuka ünnepe csak szombat este kezdődik, Obama elnök már megtartotta utolsó hanukai ünnepségét, ahogy arról korábban beszámoltunk.

A Fehér Ház konyhája, az évente megrendezett bált megelőzően, egy napra teljesen kóserrá változik. Egy ortodox rabbi szigorú felügyelete alatt kisúrolják a sütőket, megtisztítják és leforrázzák a konyhai felületeket, majd a munkalapokat vastagon letakarják műanyag- és alumíniumfóliával.

Ebben az évben Levi Shemtov rabbi, washingtoni lubavicsi küldött vezette a kimerítő műveletet, aki más alkalmakkor is összekötőként szolgál a chábád és a Fehér Ház között.

Folyik a munka

„Amerikai zsidóként különlegesen nagy megtiszteltetés a számomra, hogy én kóserolhatom ki az ország legfontosabb konyháját. A Fehér Ház konyhája általában nem kóser. Egy ilyen esemény alkalmából, mint ez a hanukai ünnepség, melyen a zsidó vendégeknek kóser ételt kell felszolgálni, a konyhát kóserrá kell tenni.  A kóser konyhában teljesen elválasztjuk egymástól a tejes és a húsos dolgokat, és csak kóser alapanyagokat és eszközöket használhatunk az ételek elkészítésekor.”

Cristeta Comerford, a Fehér Ház vezető séfje csodálkozva nézett körül új külsőt kapott birodalmában: „Teljesen más lett minden. Ahogy látható, minden felületet megtisztítottunk, leforráztunk és fóliába csavartunk.”

Az alapvető takarítást a helyi személyzet, a további, a háláchá előírásainak megfelelő munkálatokat Shemtov rabbi és segítői végezték.

Kikóserolt evőeszközök

A rabbi elmondta: „Nincsenek kötelezően előírt hanukai ételek. A közösség hagyományaitól függően esznek latkeszt, vagy fánkot, bármit, ami olajban sült, és emlékeztet minket arra, hogy a hanukai csoda az olajhoz kapcsolódott. Nagyon remélem, hogy az esti vendégek jól érzik majd magukat, a Fehér Háztól megszokott magas színvonalú rendezvényen, a lehető legszigorúbb kósersági előírások betartásával készült fánkok fogyasztása közben.”

Shemtov rabbi Obama elnökkel

Forrás: Arutz7