A zsidó közösség melletti határozott kiállás és jó hangulat jellemezte Barack Obama utolsó Fehér Házban töltött hanukáját.

Barack Obama amerikai elnök és családja az utóbbi hetekben egész sor „utolsó” eseményen vesz részt, mielőtt nyolc év után januárban távozik a hatalomból. Az Egyesült Államok elnökeként így most vett részt utoljára a Fehér Házban rendezett hanukai gyertyagyújtáson, ami így még bensőségesebbé tette az eseményt.

Ahogy ilyenkor lenni szokott kipát kapott a hóember a folyosón, felszolgáltak latkeszt, szusit és báránybordát, a tengerészet zenekara pedig az eseményhez illő zenével készült. Jelen voltak kongresszusi képviselők, a Legfelsőbb Bíróság tagjai és befolyásos demokrata politikusok – olvasható a jpost.com összefoglalójában.

Obama elnök beszédében kiemelte, hogy a hanuka a zsidók szabadságért folytatott számos harcának egyikéről is szól, az emberi szabadságért vívott küzdelemről. A makkabeusok sorsáról értekezve kijelentette: „ez a két évezreddel ezelőtti szellemiség inspirálta Amerika alapítóit két évszázaddal ezelőtt”, így jöhetett létre egy új, szabad nemzet. „Az utolsó hivatali hónapomban, szeretném megköszönni önöknek minden bátorságukat, meggyőződésüket és őszinteségüket” – mondta az elnök.

Kép: jpost.com