Hetven év után máig homály fedi a zsidók tízezreinek életét megmentő svéd diplomata eltűnésének körülményeit.

A svéd hatóságok keddi bejelentése szerint hivatalosan halottnak nyilvánítják Raoul Wallenberget. Az intézkedésre, amit a svéd adóhivatal megbízottja kezdeményezett, ősszel kerülhet sor – írta a Times of Israel.

Wallenberg családja évtizedek hosszas kutatása után ma sem tudja, mi történt pontosan 1945. januárban, amikor a szovjetek fogságba vették a diplomatát, aki több tízezer budapesti zsidó életét mentette meg hamis okmányok kiállításával. A családtagok a férfi halálának formális elismerését tavaly kezdeményezték először a svéd hatóságoknál.

1957-ben a Szovjetunió nyilvánosságra hozott egy dokumentumot, mely szerint Wallenberget a KGB központi épületében börtönözték be, és szívelégedetlenségben hunyt el 1947. július 17-én. A jelentést sokan szkeptikusan fogadták és biztosan állították, hogy a férfit meggyilkolták a szovjet fegyveresek.

Később, 2000-ben egy, az ügyben érintett orosz vizsgálóbizottság beismerte, hogy 1947-ben politikai okokból a KGB ügynökei a Ljubjankában lelőtték Wallenberget – további információt azonban nem árultak el, és a kivégzés bizonyítékait sem mutatták be.

Wallenberg 1912. augusztus 4-én született, idén lenne 104 éves.

zsido.com

 

Kép forrása: Times of Israel