Szeminárium Leányfalun
 

Töltsd közösen családoddal és barátaiddal október utolsó hétvégjét, jó hangulatban Leányfalun. A két napos sábáton alatt jó környezetben színes előadásokon és programokon vehetsz részt. Várjuk fiatalok és ifjú családok jelentkezését.

sábáton ára két napi panzióval és teljes ellátással, 6 étkezéssel 4 850 Ft.

Öt fős csoportos jelentkezésnél 10% kedvezményt adunk.
8 éven aluli gyermekeknek ingyen.

Jelentkezés és további információ Oberlander Báruch rabbinál, tel. 268-0183.

A Pesti Jesiva börtönmissziós szolgálata
 

Sajnálatos tény, hogy a magyar börtönökben zsidók is vannak, néha még izraeliek is. Ezek gyakran igénylik a kapcsolatot a zsidóság képviselőivel, néha kóser kosztot is kérnek és egyéb vallási szolgáltatásokat.

Különböző egyházak tartanak fent ún. börtönmissziót, rendszeresen látogatják az elítélteteket, illetve azokat, akik vizsgálati fogságban vannak – néha meglepően hosszú ideig. A zsidók részére egészen a legutóbbi időkig nem volt ilyen szolgáltatás. Évekkel ezelőtt próbáltak ugyan egy ilyesfajta “lelkiszolgálatot” létesíteni, de a dolognak hamar vége szakadt. Utána Oberlander Baruch rabbi, a lubavicsi sliách töltötte be az űrt.

Most a szolgálat megnyugtató – és állandó jellegű – elrendezést nyert, miután a hivatalos börtönmisszióhoz csatlakozott két ifjú izraeli rabbihallgató, akik a Pesti Jesiva állandó hallgatói. Jossy Salamon (akinek apja ’56-ban vándorolt ki Izraelbe Budapestről szüleivel) és Smuel Raskin rendszeresen, hetente kétszer több börtönben látogatják a zsidó foglyokat, akik már alig várják jöttüket. A foglalkozás imát, tanulást, kötetlen beszélgetést jelent, és néha a zárkában rövid chászid táncra is perdülnek, hogy felvidítsák a rabokat.

Meghívó
 

Mindenkit szívesen látunk 1999. október 10-én vasárnap a Pesti Jesiva 1999/2000 tanévének megnyitójára. A megnyitón bemutatjuk a jesiva idei bővített programját, üdvözöljük a jesiva új hazai és külföldi hallgatóit, és felidézzük a tavalyi eredményeit.

Régi-új tanárok
 

Friss házaspárral gyarapodik az idén a lubavicsi közösség. Az ifjú Sherman család Rabbi Shlomo és Sarah már nem először járnak Magyarországon, ahol mind a ketten eltöltöttek már egy-egy évet. Az eredetileg dél-afrikai Sarah 1997-ben a Gán Menáchem (akkor még csak) óvodában tanított, a kaliforniai Shlomo pedig tavaly a Pesti Jesiva egyik tanulója volt. A nyár elején összeházasodott ifjú pár már megérkezett Budapestre. Rabbi Shlomo a Pesti Jesivában fog tanítani, Sarah pedig visszatér eredeti munkájához az óvodához és (az azóta elindított) iskolához. Örömmel és jó kívánságokkal köszöntjük újra az ifjú párt.

Itt az Új Év!

 

Szeptember 10-én este lesz itt a zsidó Új Év, Ros Hásáná. Ha még nem tudja, hol töltse az ünnepet, csatlakozzon hozzánk, a Pesti Jesivá-ban! Jó hangulat, lelkes imádkozás és ima után állófogadás jellegű Kidus vár mindenkit.

Az ünnepi imák reggel a megszokott időben 9.00 órakor, az esti imák Ros Hásánákor 19 órakor, Jom Kipurkor 18.30-kor (az imát egy böjt előtti vacsora megelőzi) kezdődnek. Szukkotkor 18.30-kor, Szimchát Tórakor pedig 18.15-kor kezdünk.

Az ünnepek után október 8-tól kezdve a tél végéig az imádkozás 17.30-kor kezdődik.

Híveinket kérjük, hozzanak magukkal az ünnepekre vendégeket, főleg gyerekeket. Boldog Új Évet kívánunk mindenkinek.

Angol nyelven Talmud Tóra program

gyermekeknek vásárnaponként

10 órától 12 óráig Budán a XII. Tamási Áron u. 41. sz. alatt.

Korábbi Tórai ismeretek nem szükségesek.

A gyermekek Talmud Tórájával egy időben férfiaknak (apáknak akik elhozzák gyermekeiket a Talmud Tórára, és másoknak is) bevezetés a zsidó liturgiába, majd könnyű reggeli után lehetőségük nyílik általuk választott témák tanulására a Pesti Jesiva egy-egy hallgatójával tanulópárokban.

A tanuláshoz alapszintű angol nyelvtudás szükséges.

Jelentkezés és további információ: 395-4470, 268-0183

Gut Sábesz

az egyetlen Magyar nyelven megjelenő zsidó hetilap

 

Gut Sábesz című hetilapunk megrendelhető, szerkesztőségünk címén, évi előfizetési ára 1650ft.

Gut Sábesz minden száma tartalmazza a heti szidrá ismertetését; szemelvények a 13. századi Széfer Háchinuch (a 613 micva összefoglalása és magyarázatta); található benne zsidó jogi rovat, aktuális kérdések, problémák a Háláchá megvilágításában, valamint hírek a zsidó világ minden tájáról, riportok Izraelből.

Kapható a JesiVAkáció ’99 jegyzete
 

A Chábád Lubavics Egyesületben kapható a JesiVAkáció ’99 jegyzete, amiben sok magyar nyelvre először csak most lefordított anyag olvasható, mint például a váló- és szabadító levelek törvényeit tárgyaló, Záchin löádám sölo böfánáv (Valaki egy ember távollétében eljárhat annak javára) disputáció, a Talmud, Gitin traktátusának első fejezetéből; 100 Talmudi fogalom; Maimonidész: A megtérés törvényei; A chászidizmus és a kabbala fogalmai, stb. A füzet ára: 1 500 Ft.

Pepsi-sziget 1999
 

A Chábád Lubavics Egyesület – még mindig az egyetlen zsidó szervezetként – idén augusztusban már másodszor állított zsidó sátrat a Pepsi-szigeten. A lubavicsi sátor színes programokkal fogadta a fiatalokat. Az előadások és a már megszokott tfilintevésen túl, nagy sikere volt az idén a különböző zsidó tárgyú kézimunkáknak és a sok éneknek. Nagyon sok fiatal épp a szigeten ébredt rá zsidóságára, és határozta el, hogy mostantól komolyabban foglalkozik vele. Különleges élmény volt még a péntek esti Sábát közös köszöntése, ahol közös énekkel, gyertyagyújtással és kidussal köszöntöttük a szombatot. Ugyancsak nagy sikere volt szombat este a hávdálával és közös énekkel egybekötött szombatbúcsúztatásnak is. Felejthetetlen élmény volt az idei Pepsi-sziget.

Dohány utca
 

A nyár eleje óta, Zoltai Gusztávnak és Dr. Schweitzer József főrabbinak köszönhetően megszaporodtak az igencsak látogatott Dohány utcai Zsidó Múzeum látványosságai, ugyanis mostantól már nem csak a kiállított tárgyakban gyönyörködhetnek az odalátogatók, hanem a helyszínen a gyakorlatban is megélhetik zsidóságukat. A Pesti Jesiva bócherei tfilinnel és három nyelvű irodalommal várják az egyre nagyobb számú érdeklődőt.

JesiVAkáció ’99
 

Idén már másodszor került sorra a sikeres JesiVAkáció szeminárium. A tanfolyam résztvevői két héten keresztül reggeltől estig különböző témájú előadásokon ismerkedhettek a zsidóság minden területével. A szeminárium előadásait egy külön erre a célra külön összeállított füzetből követhették a hallgatók, melyben sok cikk először jelent meg magyar fordításban. A jesiva résztvevői délelőttönként elmélyedhettek a válólevélről szóló talmudi disputáció néhány magyarra fordított oldalában. Délutánonként még egy Ask the rabbi óra is volt, ahol legkülönfélébb kérdések pergőtüzével árasztották el a rabbit. A szemináriumot Oberlander Báruch rabbi és Köves Slomó vezette.

Naftali új héber könyve
 

Izrael országos főrabbija, Israel Méir Lau fogadja a Magyarországon leginkább magyar írásaiból ismert Naftali Kraust, aki nemrég megjelentette A Heti szakaszok, Párását hásávuácímű héber nyelvű két kötetes könyvét, melyet a képen ad át a főrabbinak. Az 52 fejezetre osztott könyv, a Tóra 52 hetiszakaszát tárgyalja és dolgozza föl. A budapesti származású író és újságíró már hosszú évek óta ír a párásáról minden héten a második legnagyobb izraeli napilapban a Máárivban. A rovatában megjelent cikkekből állította most össze ezt a szép album formátumú kétkötetes könyvet.

Megjelent: Egység Magazin 9. évfolyam 39. szám – 2014. július 30.