ZSIDÓ MESÉK, LEGENDÁK, TÖRTÉNETEK

Manapság a fiatal szülők helyzete nem könnyű, ha gyermekük számára nevelő, oktató célú, a hagyományokhoz, a gyökereinkhez kapcsolódó, ugyanakkor szórakoztató meséket keresnek. Sőt fogalmazhatunk úgy is, hogy teljes képtelenség olyan mesekönyvet találni a magyar könyvkiadás palettáján, amely a zsidóságról szólna a zsidósághoz. Ezen űr betöltésére jelentette meg a Chábád Lubavics Egyesület új könyvét Zsidó mesék címmel.

A zsidó mese ihletője a világirodalomnak is. Évszázadok szellemi és morális kincsei találhatók meg ezekben a különleges hangvételű mesékben, melyekből varázslatos derű, bölcsesség, mély lelkiismeret és az emberi jóság áldása árad.

A mesekönyv a Storyteller négy kötetes sorozat első kötetére épül, melyet az Amerikában élő dr. Nissan Mindel írt. Ezt a gyűjteményt az általa szerkesztett folyóiratban megjelent mesékből állította össze a szerző. Érdekes, tanulságos és szórakoztató kiadványról van szó tehát, amely igen kedvelt a gyermekek és a felnőttek körében egyaránt.

A kötetben szereplő összes mese tanításra, nevelésre szolgál. Ezek jó, jellemformáló történetek, amelyek a zsidó nép legjobb hagyományainak erkölcsiségét őrzik. Ezért szerepel ebben a könyvben annyiféle érdekes, izgalmas elbeszélés, idősek fiatalok számára egyaránt szórakoztató és tanulságos mese.

További részleteket lásd az utolsó oldalon.

Jöttünk, láttunk, beiratkoztunk

Folyik a beiratkozás a Gán Menáchem óvodába és a Bét Menáchem iskolába (1–3. osztály), a következő – 1999/2000-es tanévre. A szülők kihasználják a lehetőséget, ellátogatnak az óvodába, iskolába, érdeklődnek, beszélnek az óvónőkkel, a tanító nénivel, elkérik a tantervet így van idejük nyugodt légkörben mérlegelni és határozni. Sokan keresték fel a lubavicsi nevelő intézetet, azután, hogy a tévében március végén 20 perces program mutatta be a Gán- és Bát Menáchem intézményekben a Peszách ünnepre való felkészülést.

Az ideális környezetben működő intézmény többnyelvű oktatást, vallási ismereteket és számítógépes foglalkozásokat is nyújt a gyerekeknek, a hasonló színvonalú világi intézetek töredékéért.

A város különböző pontjairól két iskolabusz szállítja a gyerekeket az Orbán-hegyen működő óvodába, ahol a gyerekek frissen készített kóser étkezésben is részesülnek.

A kínálatot a bölcsőde teszi teljessé, ahová, már járni tudó zsidó gyerekeket várnak sok szeretettel az egész év során.

Jelentkezni folyamatosan lehet, Oberlander Batshevánál napközben a 395-4470-es telefonon, esti órákban: 268-0183.

Mázel Tovot kívánunk az eljegyzésekhez!

 

Sarah Greennek, aki az 1996/97-es tanévében a Gán Menáchem óvoda óvónője volt, és vőlegényének, Shlomo Shermannnek, aki az idei évet a Pesti Jesiva növendékeként töltötte és élő zenéjével sok örömet okozott a rendezvényeinken résztvevőknek.

Rivky Katzmannak, aki az 1997/98-es tanévében a Gán Menáchem óvoda óvónője illetve a Bét Menáchem iskola tanítónője volt, és vőlegényének, Jehosua Burdenek.

Nógrádi Bálintnak, aki lelkesedésével és nélkülözhetetlen munkájával sokban segítette illetve segíti Egyesületünk tevékenységét, valamint menyasszonyának Sarah S. Doobnak. Gratulálunk az örömszülőknek is Nógrádi Péternek és feleségének.

Megjelent: Egység Magazin 9. évfolyam 38. szám – 2014. július 30.