A demokraták elnökjelöltségéért küzdő Hillary Clinton azt ígérte zsidó támogatóinak, hogy ő jobb barátja lesz Izraelnek, mint Barack Obama volt.

A Politico tudósítása szerint Clinton válaszai az iráni nukleáris megállapodással kapcsolatban olyanok, mint egy „külpolitikai Rorschach-teszt”: mindenki, azt lát bele, amit akar. A megállapodás támogatói és ellenzői egyaránt elégedettek, miután meghallgatják a demokrata politikust. Bár korábbi nyilatkozataiból arra lehet következtetni, hogy inkább támogatja a megállapodást, mert álláspontja szerint, ha nincs semmilyen egyezség, az a legrosszabb. – olvasható a haaretz.com-on.

A nukleáris megállapodáshoz való viszonyulás a kampány reménybeli zsidó támogatói számára, akik elkötelezettek Izrael mellett, elsődleges szempont. A beszámoló szerint a volt amerikai külügyminiszter komoly adományokra számít a tehetős zsidókat tömörítő szervezetektől. Clinton szóvivője kifejtette, hogy az iráni megállapodás támogatása nem zárja ki Izrael támogatását, mert egy erős, jó megállapodás hasznos Izraelnek. A lehetséges támogatók egy része úgy érzi, a politikus árnyaltan látja a problémát.

Hillary Clinton a múlt héten, egy manhattani rendezvényen éppenséggel megvédte volt főnökét, Barack Obamát azokkal a vádakkal szemben, amelyek szerint az elnök gyengítette a kapcsolatokat Izraellel. De közölte azt is: ha megválasztják elnöknek, erősíteni fogja ezeket a kapcsolatokat. Felemlegette régi együttműködését Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és a korábbi izraeli nagykövettel, aki nem mellesleg most jelentetett meg egy könyvet, amiben élesen kritizálja Obamát.

Néhány támogató szerint Clinton megközelítése a tárgyalásokkal kapcsolatban igen trükkös, így látja ezt az egyik legnagyobb Haim Saban is, aki ezzel együtt már most 2 millió dollárt adott az egykori first lady kampányára.

A felmérések szerint Hillary Clinton jelenleg nem túl hiteles jelölt az amerikai zsidó szavazók számára, és ha nyíltan támogatja a jelenlegi formájában az iráni megegyezést, akkor a kampánya támogatóinak egy részét is elveszítheti.

 

 

Forrás: haaretz.com

Megszakítás