Izrael nagyon kivételes hely minden szempontból, ez a nagyünnepek környékén is érezhető. Alábbi írásunkban összefoglaltuk Jessica Halfin cikke alapján, ami az Israel21 oldalán jelent meg, hogy milyen érdekességekkel találkozhat, ha ezt az időszakot nem a gálutban (diaszpóra) tölti.

Ros hásáná édes és egészséges ünnep

A méz és a gránátalma ros hásáná fő szimbólumai, ezért bőségesen fogy belőlük ezen az ünnepen. A gránátalma állítólag ugyanolyan hatással van a szív- és érrendszerre, mint a vörösbor, ami ellensúlyozza az ünnepi lakomák magas zsírtartalmát. Hogy hitelesen idézzünk, a Bibliában található „Tejjel-mézzel folyó ország” kifejezés a datolyamézre vagy datolyaszirupra utal. Ebben az időszakban Izraelben nagy mennyiségben fogyasztanak aszalt datolyát, mindenféle csinos dobozban árusítják ezeket. A datolya olyan édes, mint egy cukorka, de természetes és egészséges energiaforrás, ami nem viszi fel hirtelen a vércukorszintet.

Rosh Hashana Satisfying GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Rosh Hashana GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Ugyanakkor magas kalóriatartalmú ünnep is

Ennek oka nem rejtély: csak, hogy néhányat említsünk a szerkesztőség kedvenceiből: bárhesz, kugli, mézes sütemény, mézes alma. Mind kalóriadús étel, nem kedveznek a fogyókúrának.

A legegészségesebb zsidó ünnep: ros hásáná

Megkérdeztünk egy dietetikust, hogy mennyire egészséges a ros hásánái menü. Érdekli?

Sófárhang mindenfelől

A sófár fontos szimbóluma ros hásánának és jom kippurnak. Izraelben az ünnepek alatt mindenfelől harsognak a sófárok. A kos szarvából áradó hangnak történelmi és vallási jelentősége van, ráadásul a sófárfújás kemény gyakorlást igényel ezért sem meglepő, ha a szomszédban már jóval az ünnepek előtt nekikezdenek a gyakorlásnak.

Az újévi ünnep tartozékai: a sófár

Közeleg a zsidó újév, ros hásáná. Az elkövetkező napokban az ünneppel kapcsolatos tárgyakat-fogalmakat mutatunk be olvasóinknak. Sorozatunk első tárgya a sófár, amely már a ros hásánához vezető napokon is szerepet kap minden reggel a zsinagógákban. Mi a sófár? A sófár egy kóser állat kitisztított szarva. Ros hásáná, a zsidó újév központi micvája a sófárfújás meghallgatása … Olvass tovább

Jom kippur az év legzöldebb napja

Jom kippurkor a vezetés tilalma erőteljesebben érezhető, még a szekuláris izraeliek is tartózkodnak a motor beindításától. Ez persze nem jelenti azt, hogy senkit sem lehet látni az utcákon. Aki nem a zsinagógában tölti a napot, kimegy az utcára sétálni, biciklizni, sőt van, aki kifekszik az autópályára. Persze az utóbbi tevékenység nem igazán ajánlott, mivel a sürgősségi járművek továbbra is közlekednek. Ez az érdekes látvány kívülről inkább utcabálnak tűnhet, mint komor böjtnapnak, de legalább Izrael szén-dioxid kibocsátása egy napra majdnem hogy megszűnik.

Training Wheels Bicycle GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Bicycle GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Jom kippur igazi kihívást jelent

Jom kippur Izraelben többnyire még a meleg nyári napokra esik, ami különös kihívást jelent. 25 óra evés és ivás nélkül mindenkiből mást vált ki, vannak, akik teljesen megbolondul ettől és a böjt kimenetelekor elsőként csapnak le az ételekre.

Szukkot tényleg a sátrak ünnepe Izraelben

Csak el kell látogatni egy étterembe, szállodába, vagy akár csak elsétálni egy erkélyes ház mellett és már láthatóak is a különböző sátrak (nyitott tetővel ellátott, pálmaágakkal borított szerkezetek). Ezek egész októberben, vagy akár jóval az ünnep végeztével is díszítik a teraszokat, kerteket. A kóser sátorhoz való sztenderd felszerelés megtalálható a szupermarketekben, ami bármilyen erre alkalmas kültéri helyen felállítható. Az étkezéseket hagyományosan itt ülik meg az ünnep alatt. Vannak olyan helyek Izraelben ahol hetekig tart a szuka megtervezése és felálltása, például a neves jeruzsálemi Waldorf Astoria hotelben.

A citrusfélék – pontosabban az etrog – nagy becsben van tartva, ha csak egy hétre is

A szukkot elhagyhatatlan eleme a sátor mellett az ünnepi csokor, ami négyfajta növényből (Árbáá minim) áll: etrog (citrusgyümölcs); luláv (pálmaág); hádász (mirtuszág); árává (fűzfaág).

„Az etrog igazi értéket ölt szukkotkor.”

Bár ezt a ritka citrusfélét az év tizenegy hónapjában senki sem vásárolja meg, szukkot érkeztével elképesztő értékké válik. Az izraeli mezőgazdasági minisztérium szerint évente egymillió etrogot termelnek Izraelben, ennek 85 százalékát exportálják külföldi zsidók számára (az Izraelben található etrogokat Olaszországból és Marokkóból is importálják). Sokan a fél karjukat is odaadnák egy tökéletes példányért. Árulnak dobozba csomagolt etrogot is, ami olyan kis párnával van kibélelve, mint ami a drága ékszeres dobozokban található.

Szukot

Szukkot Szukkot azt jelenti: „sátrak”, „bódék”, „átmeneti szállások”, és az ideiglenes lakóhelyekre utal, amelyekben Izrael gyermekei éltek negyvenévi sivatagi vándorlásuk alatt az egyiptomi kivonulás után.„…sátrakban adtam lakást Izrael fiainak, amikor kihoztam őket Egyiptomból…” (3Mózes 23:42.) Az ünnep Izrael történetének erre a szakaszára emlékeztet. Jelentősége azonban nagyobb, mint a puszta történelmi megemlékezésé. Az „átmeneti szálláson” lakás … Olvass tovább