A történelmi értékű berdicsevi zsinagóga a híres ukrajnai stetl, zsidó kisváros pezsgő zsidó életének egyik centruma volt sokáig. Az épület most végre megújul, adja hírül az anash.org.

Berdicsev a haszid mozgalom egyik korai vezetője, Lévi Jicchák rabbi otthona volt. A rabbi forró szeretettől áthatott istenszolgálatát, csodás történeteit, a zsidó nép iránti szeretetét és azt, hogy hogyan állt ki népének tagjaiért az Égi Bíróság előtt, számtalan történet örökíti meg.

Lévi Jicchák rabbi több állomás után 1785-ben költözött Berdicsevbe, és ettől fogva majdnem 25 éven át vezette az ukrajnai városka zsidó közösségét. Híres haszid udvart alapított, közössége szerette és mindenben követte. Évente több ezren érkeztek hozzá Kelet-Európa minden szegletéből tanácsért, segítségért, inspirációért. Legendás volt istenszeretete, a micvák és zsidó embertársai iránti elkötelezettsége. Istent, akit „derbaremdiger” – kegyelmes, megbocsátó névvel illetett, végtelen szeretettel és odaadással szolgálta. 1809-ben, tisré hónap 25-én adta vissza lelkét az Örökkévalónak.

Az évszázadok folyamán zsidók tízezrei éltek ebben az ukrajnai városban, akik számos zsidó intézményt, többek közt több zsinagógát is fenntartottak. Ezek egyike a „szabó és cipész zsinagógája”, melynek az a különlegessége, hogy szinte folyamatosan működött még a kommunizmus éveiben is, amikor a vallásgyakorlás illegálisnak minősült.

A másfél évszázaddal ezelőtt emelt épület tetején azonban nemrégiben rések támadtak, az épület egyre kevésbé volt biztonságos, ráadásul a fűtési rendszer is javíthatatlanul tönkrement. A helyi szakemberek a zsinagóga alapos vizsgálata után kijelentették: a közösség tagjainak biztonsága érdekében az épületet haladéktalanul le kell zárni. Moshe Thaler rabbit nem érte váratlanul zsinagógája bezárásának híre. Aggodalomra azonban nem volt oka, ugyanis egy amerikai adományozó ígéretet tett a költségek túlnyomó részének fedezésére és arra biztatta a közösség tagjait, hogy használják ki a kínálkozó alkalmat és lássanak neki a zsinagóga renoválásának. Ehhez az ukrajnai zsidó közösségek ernyőszervezetétől is kaptak anyagi és logisztikai támogatást.

„Ez volt az ország egyik legcsodálatosabb zsinagógája” – mondta Moshe Thaler rabbi. – „Most nemcsak újjáépítjük az épületet, de meg is növeljük a területét. Az új épület hatszáz négyzetméteres tere egyaránt szolgálja majd a közösséget és a turistákat. Megőrizzük a történelmi motívumokat, új női részt építünk, valamint mikve [rituális fürdő], étkező és konyha is helyet kap majd az új központban. Imádkozunk azért, hogy hamarosan ismét béke legyen és mindenki meglátogathassa ezt a különleges zsinagógát.”