A német tartományi és szövetségi kormány közösen több mint 900 ezer eurót (mintegy 360 millió forintot) különített el a wormsi zsinagógakomplexumban található középkori mikve helyreállítására – számol be róla a Jewish Heritage Europe.

A héten a zsinagógában tett látogatása során Michael Ebling, Rajna-vidék-Pfalz tartomány belügyminisztere hivatalosan átadta a projekthez nyújtott 360 ezer eurós támogatást a wormsi polgármesternek. Ez kiegészíti a szövetségi kormány mintegy 550 ezer eurós részét, amelyet egy műemlékvédelmi programból kaptak.

A mikve 1185 körül épülhetett, húsz lépcsőfok vezet le az előtérbe, amely egy oszloppal elválasztott, két ablakkal ellátott részt foglal magába. Innen csigalépcső vezet tovább lefelé a vízhez. A wormsi zsinagóga, amely szintén a XII. századból való, a második világháborúban elpusztult, majd a háború után a romokból teljesen újjáépítették. Worms a közeli Mainz és Speyer városokkal együtt, a középkorban a zsidóság jelentős központjai voltak, máig megtalálható építészeti emlékekkel.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy itt, Rajna-vidék-Pfalzban van a Német Szövetségi Köztársaság első zsidó UNESCO-világörökségi helyszíne”

– idézték Michale Ebling, Rajna-vidék-Pfalz kulturális örökségért is felelős minisztert, egy újabb támogatást bejelentő sajtóközleményben.

„Worms zsidó negyedében még mindig megvan a teljes infrastruktúra, amelyre a középkorban egy zsidó közösségnek szüksége volt. Ennek az egyedülálló komplexumnak a megőrzése különösen fontos számunkra. Az állami és szövetségi kormánytól kapott támogatás elsősorban a mikve további felújítási munkálatait hivatott finanszírozni, hogy az minél hamarabb újra látogatható legyen a nagyközönség számára”

– írják.

A munkát 2023 és 2025 között tervezik elvégezni, a teljes költséget mintegy 1,5 millió euróra (mintegy 600 millió forintra) becsülik.