A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) ismét Heisler Andrást választotta a szervezet elnökévé vasárnapi tisztújító közgyűlésén.

A 116 szavazó közül a jelenlegi elnökre, Heisler Andrásra 78-an voksoltak, Horovitz Tamás, a Debreceni ZsidóHitközség (DZSH) elnöke 37 szavazatot kapott, egy szavazat érvénytelen volt. A másik két jelölt, Feldmájer Péter, a Mazsihisz alelnöke és Weisz Péter, a Gyöngyösi Zsidó Hitközség elnöke a szavazás előtt visszalépett.

Heisler András 2013. június óta áll a szervezet élén, mostani megbízatása négy évre szól.

Az ügyvezető igazgatói posztra a tisztséget jelenleg betöltő Kunos Péter volt az egyetlen jelölt. A leadott 111 szavazatból a 13 érvénytelen kivételével valamennyi szavazat őt támogatta. Kunos Pétert 2014 júliusában választották meg a Mazsihisz ügyvezető igazgatójának.

Heisler András a szavazás előtt mondott beszédében hangsúlyozta: az általa képviselt stratégia az, hogy a Mazsihisz erős, nagyon öntudatos és független szervezet legyen. Ennek a stratégiának „van hozadéka”, hiszen „kemény kiállásuk ellenére” kaptak a kormánytól olyan gesztusokat, amilyeneket korábban nem tudtak volna elképzelni.

A Mazsihisz elnöke szerint létezik egy másik stratégia is, amely „lágyabb, finomabb” módon közelít a hatalomhoz, ezáltal remélve különböző javakat. Ez a stratégia is eredményes, hiszen a DZSH fel tudta újítani a zsinagógáját és annak környezetét. A két stratégia között azonban fontos különbség van – figyelmeztetett -, az egyik független, a másik alattvalói státuszt biztosít a Mazsihisz számára.

Horovitz Tamás a választás előtt arról beszélt, a DZSH elnökeként nyolc év alatt elérte, hogy a debreceni közösség minden téren megújult. A fejlesztések során pedig együttműködtek, ha kellett nemzetközi szinten, ha kellett a városvezetéssel, vagy éppen az Európai Unióval. Úgy fogalmazott: „mindenkivel tárgyalóasztalhoz ültünk, mert egy célunk volt, építeni a zsidóságunkat. Mára pedig elértük, hogy jó zsidónak lenni Debrecenben”.

A DZSH elnöke felidézte, hogy fellépett a holokauszttagadó képviselők ellen, és azt ígérte, ha megválasztják, a Mazsihisz elnökeként sem fogja tűrni a zsidó közösség elleni támadásokat.

MTI