Aki csak egyszer is látta a Hegedűs a háztetőn című klasszikust, nem felejti el Jentét, a mindentudó házasságközvetítőt. Azt azonban senki ne gondolja, hogy a sádchen – házasságközvetítő – egy letűnt kor foglalkozása, sőt! A básertek, vagyis az idők kezdetétől egymásnak rendelt párok egymásra találását segítő ősi hagyomány napjainkban is él és virágzik, immár nemcsak a hagyományos formákat, hanem a legmodernebb technikát is felsorakoztató platformok segítségével.

A pártalálás és a házasságkötés micva, tórai parancsolat. Aki ebben segédkezik, vagyis „siduchot csinál”, párokat hoz össze, szintén micvát teljesít, vagyis az, aki segít abban, hogy nőtlen férfiak és nem házas nők egymásra találjanak és új zsidó otthont alapítsanak, szintén részt vesz a micvában. Mivel a hagyományos közösségekben – és az ultraortodox csoportok mellett ide tartoznak a modern ortodox közösségek is – a fiúk és a lányok nem vagy csak nagyon behatárolt körülmények között találkoznak, a házasságközvetítés intézménye a mai napig virágzik.

Természetesen minden közösségben mások a keretek és a szokások

Vannak, akik házasságközvetítőként keresik a kenyerüket, mások a micva teljesítése érdekében, önkéntesen, akár hosszú éveken át folytatják (rendes munkájuk mellett) a nemes hagyományt, megint mások pedig csak egy-egy alkalommal próbálják ki magukat e téren. Ebből következik, hogy sádchen bárki lehet, sikeres, jó házasságokat összehozó sádchen azonban csak abból válik, aki kellő érzékenységgel, emberismerettel, széles körű kapcsolatokkal rendelkezik és körültekintően választja meg az egymásnak ajánlott feleket. Ez a rendszer biztosítja, hogy a közösség lehető legtöbb tagja párt találhasson magának.

Közösségtől függően néhány alkalommal vagy néhány héten-hónapon át találkoznak a házasulandó felek, ennyi idő alatt kiderül, hogy az értékeik, céljaik, vágyaik, a jövőre vonatkozó elképzeléseik mennyiben fedik egymást, mennyire tudnak egymásnak kellemes társaságot biztosítani és általában viszonylag rövid idő alatt eldöntik, hogy szeretnék-e együtt folytatni az életüket. Napjainkban sokszor barátok ajánlják egymásnak az ismerősöket, ismerősök testvéreit vagy más családtagokat. Hacsak nem egy egészen különleges házasságközvetítővel találkoznak, amint az alábbi, nemrégiben történt esetből is látszik:

Az Algo nevű izraeli nonprofit vállalat ugyanis kifejezetten a sádchen mesterségre alkalmas chatbotot fejlesztett ki a WhatsAppon – olvasható a Jerusalem Post oldalán.

A 24 éves Éjtán és a 22 éves Dina például ennek az alkalmazásnak a segítségével találkoztak és ma már boldog házasságban élnek. Nem kell azonban megijedni, mondják:

„Az Algo rendkívül felhasználóbarát. Izgalmas és szórakoztató, mintha egy baráttal beszélgetnél”. A platformot Mááján Szináj alapította, eredményei interneten is követhetők: „Nem kell fizetni semmiért. A résztvevők túlnyomó többsége a nemzeti vallásos [modern ortodox vagy horgolt kipás] közösségből származik, 20 és 35 év közötti (de sokan más életkorúak). A bejelentkezéshez szükséges kérdőív jelenleg héber nyelvű, de már dolgozunk az angol változaton.”

Éjtánt és Dinát néhány héttel azután kötötte össze a mesterséges intelligencia, hogy kitöltötték a kérdőívet. Az Algo számtalan közös pontot talált bennük, ez alapján hozta létre a kapcsolatot:

„Ugyanazok az értékeink. Még a szüleink is nagyon hasonlítanak egymásra”

– mondta a férfi, felesége pedig hozzátette:

„Mindketten nagyon szeretjük a zenét és olyan iskolákban tanultunk, melyek illeszkednek egymáshoz [a nemzeti vallásos iskolarendszerben fiúk és lányok külön tanulnak]… ezekből az iskolákból sokan találnak egymásra. Annak is örültem, hogy mindkettőnknek amerikaiak a szülei”.

A mesterséges intelligencia segítséget nyújt a további eligazodásban is. Éjtán és Dina esetében például összekötötte őket egy harmadik féllel, aki mindkettejüket jól ismerte.

„Rendkívül sokat jelentett számomra a véleménye és végeredményben ez volt az, ami mindkettőnket meggyőzött, hogy belevágjunk”

– emlékezett vissza Dina. A fiatalok 2021 őszén találkoztak, a ros hásánát megelőző szlichot imák kezdetén. A találkozó után együtt mentek a zsinagógába és innentől fogva rendszeresen találkoztak. Néhány hónappal később Éjtán megkérte Dina kezét és ma már házastársakként élnek.

Hogy ők maguk próbálnak-e párokat összehozni vagy inkább az Algóra hagyják a feladatot? „Is-is” – mondják. – „Már nekünk is sikerült pároknak egymásra találni, de volt, akinek az Algót javasoltuk.”

Mázál tov, sok boldogságot!

Fotó: Andrea Piacquadio, Pexels