1 828 830 – ennyi zsidó gyermek vásárolt betűt a különleges “gyermekek tóratekercse” program keretében.

1981 tavaszán a lubavicsi Rebbe, az áldott emlékű Menáchem Mendel Schneerson rabbi beszédet mondott, melyben arról beszélt, hogy a gyerekek képesek jobbá tenni a világot. A Talmudot idézve elmondta, hogy a gyermekek “lehelete bűn nélkül való”, és ha egységben cselekszenek, akkor hatalmas változásokat idézhetnek elő. A Rebbe arra biztatta a gyermekeket, hogy tegyenek szert egy betűre egy olyan tóratekercsben, melyet kifejezetten a számukra írnak. Szimbolikusan egy dollárt (vagy az azzal egyenértékű más pénznemet) kért tőlük, amennyiben lehetséges saját zsebpénzükből, illetve, ha ez nem megoldható, akkor szüleiktől. Minden egyes betű összekötő kapocsként szolgál a gyermekek között, továbbá egybefonja őket őseik hagyományával.

itdv9782364

A Rebbe azt is kérte, hogy a Tórát Izraelben írják meg, azon a földön, “melynek az Örökkévaló, a te Istened viseli gondját, állandóan rajta vannak az Örökkévaló, te Istenednek szemei, az év elejétől az év végéig. (5Mózes 11:12). Arra is kitért, hogy a jeruzsálemi óvárosban vessék pergamenre a betűket, mert Jeruzsálem Izrael egységének legfontosabb szimbóluma, hiszen minden törzsnek egyforma joga volt hozzá, és mindig is a zsidó nép fővárosa volt. Az ideális helyszínt a harmadik lubavicsi rebbéről (1789-1865) elnevezett Cemách Cedek zsinagógában találták meg. Ez volt az egyetlen zsinagóga az óvárosban, melynek falai és teteje ép marad az 1948 és 1967 közötti jordán megszállás ideje alatt.

Minden tóratekercs 304 805 betűt tartalmaz, s megírása általában egy teljes évet vesz igénybe. A Rebbe kezdeményezése – melyet olyan más, nagy tekintélyű rabbik is támogattak, mint Moshe Feinstein vagy Jiszráel Ábuchácerá – olyan lelkesedéssel töltötte el a szófert (tóramásolót), hogy mindössze három és fél hónap alatt befejezte a munkát.

Az első tekercs még 1981-ben elkészült. Pontosan 35 évvel később, áv hónap 20-án a hatodik Tórát avatták fel, ugyanazon a helyszínen. A Siratófalnál tartott avatási ünnepségen megjelent Slomo Ámár, Jeruzsálem szfárádi főrabbija, Smuel Rabinovitz, a Siratófal rabbija, és számos más jeles vallási vezető.

fWCu9782365

Ezzel egy időben megkezdődött a hetedik tekercs írása. A betűket a gyermekek online is megrendelhetik, ára ma is csupán egy dollár. A vásárlás után minden gyermek névre szóló oklevelet kap, melyen feltüntetik, hogy saját betűje melyik hetiszakaszban található.

Forrás: chabad.org