Először vettek fel a légitársaság pilótaképzésére ortodox nőt.

Habár amerikai pilóta engedéllyel már rendelkezik, korábban több alkalommal is visszautasították egy háredi hölgy, Nehama jelentkezését az El Al pilótaképzéseire. Most sikerült felvételt nyernie, így pár hónap múlva már ő is az izraeli légitársaság tagja lehet – adta hírül az Arutz Sheva.

A harmincas éveiben járó Nehama korábban a Beit Yakov iskolában tanult, majd az Egyesült Államokban sajátította el a repülés fortélyait. Ezután visszatért Jeruzsálembe, ahol férjével a helyi háredi közösség tagjaiként három gyermeket nevelnek.

Az előző évek során Nehama ugyan csaknem minden szükséges feltételnek megfelelt, amit az El Al-hoz jelentkezők esetében feltételként szabnak, egy valami azonban kevésnek bizonyult: a repüléssel töltött óráinak száma. A szükséges óraszám teljesítése nehéz feladatot jelent azoknak, akik korábban nem szolgáltak az Izraeli Légierőnél (IAF), azonban Nehama nem adta fel, hanem minden évben Amerikába utazott, hogy képes legyen teljesíteni a feladatot.

A közelmúltban végül sikerült elérnie célját, és felvették a novemberben kezdődő pilótaképzésre. „Mindig az volt az álmom, hogy aktív pilóta legyek” – mondta. „A férjem nagyon támogató és sokat segített abban, hogy ez az álmom valóra válhasson”.

Nehama sikertörténete nem egyedüli a repülésre vágyó izraeli nők körében. Decemberben olyan ortodox nőről (képünkön) számolt be az i24 NEWS, akinek a világon másodikként sikerült elvégezni az Izraeli Légierő pilótaképzését.

ortodox_pilota

Az izraeli nők sokáig egyáltalán nem tudtak pilótává válni az országban, azonban 1996-ban Alice Miller a Legfelsőbb Bíróság elé vonulva elérte, hogy felvegyék az IAF soraiba. Habár azóta közel két évtized telt el, máig nagyon alacsony a légierőnél szolgáló nők aránya. A pilótaképzésre jelentkezőknek csupán öt százaléka tartozik a női nemhez, és a kadéteknek is csak négy százaléka válik pilótává a tréning végére; így Nehama története különösen nagy sikernek számít a pilóták körében.

zsido.com

Megszakítás