Fuchs Joshua rabbi és felesége Eszter 2016-ban költöztek Miskolcra, hogy a megyeszékhelyen és a környéken élő zsidókat, valamint a régióba látogatókat segítsék a hitélet gyakorlásában. Különféle programjaikkal már eddig is sok emberhez elértek, segítenek megismerni a zsidó gyökereket és támogatják a zsidó identitás pozitív megélését. Most új projektet indítottak útjára, hogy még több érdeklődőhöz elérhessenek. Interaktív történelemóra programjuk során középiskolákkal veszik fel a kapcsolatot, hogy az ott tanuló diákok számára izgalmas és élvezetes módon mutathassák be a zsidóság egy-egy szeletét.

„Fontosnak tartjuk, hogy meg­ismerjenek bennünket, bemutathassuk, milyen a zsidó élet és milyen munkát végzünk itt Miskolcon. Ezzel a programmal, reményeink szerint, egy kicsit le tudjuk bontani az emberek közötti falat. Persze egy találkozással nem lehet megváltoztatni az emberek gondolkozását, de el tudjuk ültetni az érdeklődés magját. A középiskolás korosztály a célközönségünk, mivel ez egy nagyon fogékony kor” – magyarázza a program céljait Fuchs Eszter, hozzátéve: ez arra is lehetőség, hogy az esetleg ott tanuló zsidó diákok vagy szüleik hírt kapjanak arról, hogy milyen lehetőségük van a lakóhelyükön kapcsolódni a gyökereikhez.

Az első sikeres programot az Életfa Alapítványi Iskolában tartották, mégpedig az épp közelgő Hanukához kapcsolódóan: „Az igazgató nagyon örült nekünk, mivel épp olyan programot indított az iskolában, aminek keretében különböző vallásokkal ismerkedhetnek meg a tanulók. Nagy élmény volt egy ennyire nyitott, érdeklődő pedagógussal találkozni.” 

Az interaktív történelemóra valódi élményalapú oktatás, melyben a diákok sokféle módon tapasztalhatják meg az új ismereteket. Mivel mindketten rendelkeznek „tanár múlttal” és nekik maguknak is vannak középiskolás korú gyermekeik, a Fuchs házaspár pontosan tudja, hogyan lehet ezt a korosztályt bevonni egy programba.

A rövid videókkal, prezentációkkal induló órán a diákok kis csoportokban olyan feladatokat dolgoztak fel, mint például hogy milyen párhuzamokat találnak a hanukai történet és a magyar történelem eseményei között. „Az óra végén feltett kérdésekből az derült ki, hogy nagyon érdekli őket az öltözködés és a férfi-női szerepek témája. Így legközelebb, a téli szünet után, erről fogunk nekik foglalkozást tartani. Az a célunk, hogy a tanulás a tanulók minden érzékszervét megmozgató élmény legyen. Nem pusztán információt szeretnénk átadni, hanem át is élhessék, amiről beszélgetünk” – mondja Fuchs Eszter.