Jom hásoá az egyik legfontosabb emléknap Izraelben, ezen a napon a holokauszt áldozatai előtt tiszteleg az egész ország. Ilyenkor rengeteg megemlékezést, filmvetítést, beszélgetést tartanak és az ikonikus szirénaszó is felhangzik, emlékeztetve az embereket erős hangjával a holokauszt borzalmaira. Idén sem történt ez másképp, izraeli idő szerint reggel 10-kor szólaltak meg a hangok és ezt meg is örökítettük azon olvasóink számára, akik nem Izraelben élnek. Ez a magas, fülsüketítő szirénahang általában támadásra, háborúra utal, azonban ezekben a percekben más jelentőséget hordoz: a holokauszt alatt borzalmas körülmények között meggyilkoltakra és szenvedéseikre emlékeztet.

Az egész ország két teljes percre leáll, a munkahelyeken leteszik a tollat, a járókelők megállnak az utcákon és még az autókból is kiszállnak az utasok. A szűk pár percben mindenki némán áll, csak a sziréna hangját lehet hallani. Ebben az összetartásban és tiszteletadásban rejlik az ország ereje. 

A szirénaszó végével az élet újraindul, az autók továbbhajtanak és elkezdődik a nap. A kávézók, éttermek és boltok is csak ekkor nyitnak meg, tiszteletben tartva a dátum jelentőségét. A Jád Vásemben folytatódik a megemlékezés, a záróceremónia pedig a Haifa melletti Lochamei Hageta’ot kibucban kerül megrendezésre, melyet holokauszttúlélők alapítottak 1949-ben.

A Szociális Esélyegyenlőségi Minisztérium holokauszttúlélők jogaival foglalkozó részlege által nemrég közzétett adatok szerint 2022-ben 165 000 holokauszt-túlélő él Izraelben, az ország előttük is fejet hajt. 

 

Ön is segíthet a holokauszt emlékezetének megőrzésében

Új, a holokausztra való emlékezést szolgáló hagyomány megteremtését tűzték ki célul.