Az egyiptomi hadsereg folytatja a csempészalagutak felszámolását a Sínai-félsziget és a Gáza övezet között. Mostantól nem aprózzák el a munkát, és meglehetősen egyedi módját választották a terrorizmus elleni harcnak.

A hírek szerint a napokban a buldózerek már elkezdték a földmunkákat a határon egy katonai felügyelet alatt álló halgazdaság kialakításához. Az AP hírügynökségnek katonai illetékesek azt mondták, hogy vízzel töltik fel a környéket, terveik szerint ez tönkreteszi az alagutakat is. A Hamasz egyik vezetője máris azzal vádolja Egyiptomot, hogy támogatja Izrael politikáját.

Éveken át tűrte Egyiptom, hogy alagutak százain különböző árukat és fegyvereket vigyenek be a Gázai övezetbe. A szállítmányok megadóztatásából dollár milliókat szerzet a terrorszervezet. Az iszlamista elnök, az azóta már megbuktatott Muhammad Morszi időszakában, különösen virágzott az üzlet – olvasható az israelnationalnews.com-on.

Az új vezetés egy 500 méter széles pufferzónát alakított ki a határnál, amit további 500 méterrel toldott meg. A most készülő létesítmény része ennek a bővítésnek, házak százait bontották le és közben alagutakat is megsemmisítettek. Az erőszak azonban nem csitult, dzsihadista fegyveresek öngyilkos merényletet követtek el egyiptomi katonák ellen a múlt hónapban.

Egyiptom úgy döntött, hogy ennek véget kell vetni és erre találták ki a halgazdaságot. A nagyjából 14 kilométeres határ mentén 18 tavat alakítanak ki, ami komoly földmunkákkal jár, így könnyebben találják meg az alagutakat. A palesztin város Rafah polgármestere, a Hamasz által kinevezett Subhi Radwan szerint a tengervíz, amivel elárasztják a környéket, veszélyezteti a vízbázisukat és az épületeiket. Egyiptomi részről ezt visszautasítják.

 

Kép: theyeshivaworld.com