Miközben Tel-Aviv lakhatási válsággal néz szembe, mivel az emelkedő ingatlanárak mellett a lakbérek is folyamatosan nőnek, egy vállalkozó szellemű szakember olyan alternatívával állt elő, amely a legtakarékosabb módszernek bizonyulhat a világ ötödik legdrágább városában – írja a Neokohn.

Ella a The Times of Israelnek elmondta, hogy egy kilenc méteres hajót tervez vásárolni, amely nagyjából ugyanannyi lakótérrel rendelkezik, mint egy 16 négyzetméteres lakás. A hajó a felszereltségtől függően 10 000 és 72 000 dollár közötti összegbe fog kerülni, ami természetesen – feltéve, hogy Ella és párja tudnak kikötési lehetőséget szerezni – tengerparti elhelyezkedéssel jár.

„Az első egy-két évben – az alkalmi hétvégi kirándulásoktól eltekintve – a kikötőben szeretnénk tartani. Mindketten Izraelben dolgozunk, és a kikötőből kellene ingáznunk a munkahelyünkre”

– mondta Ella.

„Ezután talán megpróbálunk valami rugalmasabb jellegű munkát találni, ami lehetővé tenné, hogy messzebbre utazzunk, de nem leszünk olyan helyzetben, hogy egyhamar nyugdíjba vonuljunk.”

A tel-avivi lakbérek a hivatalos jelentések szerint 2022 első felében éves szinten mintegy 10 százalékkal emelkednek, bár a közösségi médiában keringő anekdotikus történetek szerint a városban a bérleti szerződéseket megújító bérlők jelentős részének 30-40 százalékos emeléssel kell számolnia.

Durván elszálltak az árak Tel-Avivban

Tel-Aviv és Los Angeles fej-fej mellett a világ 10. legdrágább városa az Economist listája szerint. A 430 ezer lakosú izraeli város öt évvel ezelőtt még csak a 28. helyen volt azon a listán, amely évente készül el 160 termék és szolgáltatás árának összehasonlításával. A megélheti költségek növekedését elsősorban a fogyasztási cikkek jelentős drágulása okozta. Autót … Olvass tovább

Az átlagfizetéssel rendelkező tel-avivi lakosok – akik a legfrissebb hivatalos statisztikák szerint átlagosan 3700 dollárt keresnek egy hónapban – azzal a nagyon is valós dilemmával szembesülnek, hogy vagy megpróbálják csökkenteni a költségeiket, hogy a városban maradhassanak, vagy el kell költözniük.

Fotó: Kit Suman on Unsplash