Izrael az egy főre eső lazacfogyasztás tekintetében a világ élvonalába tartozik. A halak általában is fontos szerepet töltenek be a zsidó konyhában. Most egy gyorsan és egyszerűen elkészíthető lazacos ételt ajánlunk.

 

Lehet-e halat hússal vagy tejjel enni?

Kedves Cirel! Igaza van, de nem minden esetben és nem minden vélemény szerint.   Hús és hal szétválasztása Tórai tilalom vonatkozik a húsos és a tejes ételek keverésére (2Mózes 23:19., 34:26., 5Mózes 14:21.; Sul­- chán áruch JD 87:1.). Ezen felül a Sulchán áruch (uo. 116:2.) leírja, hogy a húsos ételeket egészségügyi okok miatt nem keverjük … Olvass tovább

 

Zöldfűszeres lazac

Caroline Attwood on Unsplash

párve, glutén- és tojásmentes

  • 6 szelet lazac
  • néhány kanál olívaolaj, só és bors ízlés szerint

A zöldfűszeres keverékhez

  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 1 csokor koriander
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. mustár
  • 2 ek. citromlé
  • 1 ek. olívaolaj

Egy tűzálló tálat kiolajozunk, belefektetjük a halszeleteket, vékonyan megkenjük őket olajjal, enyhén sózzuk-borsozzuk. A zöldfűszeres keverékhez a kiáztatott és megvizsgált petrezselymet és koriandert felaprítjuk, hozzáadjuk az összetört fokhagymagerezdeket, a mustárt, a citromlét és az olajat. Ízlés szerint sóval-borssal ízesíthetjük, de ne feledjük, hogy a mustár sós. A keveréket a halszeletekre halmozzuk, a tálat letakarjuk alufóliával, és 180 fokon, mintegy fél óra alatt készre sütjük.

Fontos: A friss petrezselyem és koriander igen hajlamos a bogarasodásra. Felhasználás előtt áztassuk be bő vízbe (arra is szükség lehet, hogy néhányszor cseréljük rajta a vizet), majd alaposan vizsgáljuk meg, nehogy bogár kerüljön az ételbe. A tiszta olívaolajat kósersági igazolás nélkül is felhasználhatjuk, a mustár azonban mindenképpen kósersági pecsétet igényel.

 

Kóser gasztro: a hal

Emlékezzünk a halra, melyet Egyiptomban ettünk ingyen, az uborkára, a dinnyére, a póréhagymára, a vöröshagymára és a fokhagymára… (4Mózes 11:5) A Beháálotchá hetiszakasz elbeszéli, hogy a zsidók közé vegyülő „gyülevész nép” (héberül erev ráv) nem elégszik meg az égből hulló mannával, és húst követel. Bölcseink úgy magyarázzák a fentieket, hogy hat ízt (hal, uborka, dinnye, póré-, … Olvass tovább

 

 

Fotó: Caroline Attwood on Unsplash