Az EMIH háza táján a veszélyhelyzet idején a közösségi távolságtartás csak az elővigyázatossági lépések szigorú betartására, a fizikai jelenlét korlátok közé szorítására vonatkozik, a közösség szükséget szenvedő tagjai felé fordulásnak, a felelősségvállalás tettekké formálásának már nem szabhatott határt.

Magyarország Kormánya március 11-én a koronavírus fenyegetése miatt rendkívüli jogrendet hirdetett, veszélyhelyzetet rendelt el. A kormány döntése az Egységes Magyarországi Izraeli Hitközség (EMIH) életében is új helyzetet teremtett, ennek megfelelően a. Hitközség minden erejével és a rendelkezésére álló valamennyi eszközt mozgósítva arra kíván összpontosítani, hogy ebben az időszakban is a magyarországi zsidó közösség segítségére legyen a megszokott életvitelükhöz legjobban hasonlító körülmények megőrzésében, fenntartásában, és az ehhez szükséges feltételek biztosításában, előmozdításában.

Ezt a célt szem előtt tartva az EMIH első lépésben saját operatív törzs felállításáról döntött, amelynek legfontosabb feladata, hogy a vírushelyzet alakulását folyamatosan nyomon követve tartsa a kapcsolatot a koronavírussal kapcsolatos intézkedéseket koordináló országos operatív törzzsel, és a legfrissebb fejleményekkel, változásokkal, esetleges teendőkkel kapcsolatban naprakész tájékoztatást nyújtson a közösség tagjai számára. Az életre hívott operatív törzs mindemellett azt a feladatot is célul tűzte ki maga elé, hogy a segítségére legyen a közösség hozzá forduló tagjainak.

Ennek megfelelően az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség nem csupán tantermen kívüli digitális munkarendet vezetett be a fenntartása alatt álló oktatási intézményekben, és a hazai kóser élelmiszerellátás biztonságáról igyekszik a rendelkezésére álló minden eszközzel gondoskodni, hanem hamar a közösség tudomására hozta, hogy bárkinek a koronavírustól független egészségügyi problémája van, az ezzel kapcsolatos ügyintézésben is kész segítséget nyújtani. Gyógyszerek felírásában, sürgős vizsgálatok és járóbeteg-ellátás megszervezésében is kész segítő kezet nyújtani a megadott telefonszámon jelentkezők számára.

Ugyanígy, mivel most, amikor a világ érezhetően sokat változik, és a körülmények – remélhetőleg minél rövidebb ideig – nehezebbé váltak, az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség elérkezettnek látta az időt, hogy kifejezzen valamit abból a hálából, amit közösség idősebb tagjai iránt érez, amiért a 20. század fordulataival a hátuk mögött is a támogatás, az odafigyelés és a bölcsesség kiapadhatatlan forrásaként mindig példát mutattak a fiatalabb nemzedékeknek. A Hitközség ezért önkéntesek segítségével elkezdte megszervezni a közösség idős tagjainak állandó ellátását. 20-25 fokozottan veszélyeztetett ember számára igyekszik megoldani az étel- és gyógyszerbeszerzést, de kutyasétáltatást is szervezett a részükre. Mindezeken túl 300 érintettnek, részben holokauszt-túlélőknek alapvető élelmiszerekből és háztartási cikkekből összeállított csomagot juttatott el.