A világszerte népszerű bútor- és lakberendezési áruház hetedik izraeli egysége a tengerparti Asdod közelében nyílik majd, írja a Globes.

A telket, amelyet kizárólag kereskedelmi egység vagy irodaház céljára lehet felhasználni 226 millió sékelért vette meg a befektető. A terület mintegy felén áll majd a 25 000 négyzetméteresre tervezett kék-sárga épület. 

Néhány évvel ezelőtt, 2017-ben óriási vihart kavart, hogy az IKEA a háredi közösségnek kedvezni kívánva olyan katalógust adott ki, amelyben egyáltalán nem szerepeltek lányok vagy nők. A brosúra lapjain kizárólag a háredi közösséghez tartozó fiúk és férfiak jelentek meg, és elsősorban olyan bútorokat mutattak be, amelyek e társadalmi csoport körében népszerűek (emeletes ágyak, nagy, teherbíró könyvespolcok, stb.) A nők ilyen mértékű kizárásán felháborodott izraeli közönség nyomására a katalógust visszavonták, az IKEA pedig közleményt adott ki, amelyben elhatárolódott a nők nélküli világot bemutató füzettől, és elnézést kért az elhibázott reklámfogásért. 

Az izraeli IKEA alkalmazkodik a zsidó hagyományokhoz

A svéd áruházlánc izraeli egységei egyre inkább odafigyelnek arra, hogy kínálatuk a vallásos és haredi zsidó közösség igényeinek is megfeleljen. A terv bevált, mert a kék-sárga áruházak mára az ortodox zsidók egyik kedvelt bevásárló helyévé váltak, ahol az egész család szívesen tölti a szabadidejét. Ha az ember a Rison Lecion melletti áruházban sétál, úgy érezheti … Olvass tovább

Az IKEA áruházak ettől függetlenül népszerűek az izraeliek, köztük a vallásos zsidók körében is. A cég áruházai zárva tartanak szombaton és a munkatilalommal járó ünnepeken, éttermeiben pedig glatt kóser ételeket szolgálnak fel.

Címlapkép: Wikipédia