A thaiföldi lubavicsi közösség új, ötemeletes, 2700 négyzetméteren elterülő és hétmillió dollárból (2,7 milliárd Ft) emelt épülete a zsidó utazók minden igényét kielégíti. Az egykor szállodaként működő ingatlan alapos, öt éven át tartó felújítás és átépítés után, ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuit – írja a Crownheights.info.

Thaiföldön 29 évvel ezelőtt nyílt meg az első Chábád kirendeltség Yosef Chaim Kantor rabbi és felesége, Nechama Dina vezetésével. Az évtizedek során Bangkok mellett újabb és újabb településeken jelentek meg a Rebbe küldöttei, így ma már Chiang Mai, Koh Samui, Nonthaburi, Pai és Phuket is saját Chábád-központtal büszkélkedhet. A terjeszkedés nem állt meg a határon, így a kambodzsai Phim Penhben, a laoszi Luang Prabangban, a mianmari (burmai) Yangonban, a nepáli Kathmanduban és az indiai Mumbaiban (Bombay) is van kihez fordulnia a zsidó utazóknak. A térségben élő 16 lubavicsi család természeti katasztrófákkal, járványokkal és politikai instabilitással nehezített terepen dolgozik azért, hogy a feléjük tévedő zsidók semmiben se szenvedjenek hiányt.

A Kantor család eredetileg azért érkezett Bangkokba, hogy a helyi apró zsidó közösség élére álljon, ám hamar észrevették, hogy Thaiföld rendkívül népszerű az izraeli fiatalok körében, akik elsősorban a kötelező katonai szolgálat után töltenek huzamosabb időt Délkelet-Ázsiában. Emellett a világ minden részéről nagy számban érkeznek zsidó turisták Thaiföldre, tehát egy igen színes közösség igényeit kell kiszolgálniuk.

A Távol-Keleten nagyon sok fiatal fedezi fel saját magát és saját gyökereit. Itt lehetőségünk van a maga teljességében megvalósítani a Lubavicsi Rebbe tanítását és minden egyes zsidóhoz – hátterétől és világnézetétől függetlenül – elvinni a Tóra tanítását. Ez az épület is arra szolgál, hogy rávezessük azokat, akik messzire utaztak az otthonuktól, hogy a valódi kincs a saját lelkükben és hagyományaikban rejtőzik”

– mondta Kantor rabbi.

Kantorék eleinte egyedül végezték a munkát, majd 1995-ben csatlakozott hozzájuk a Wilhelm házaspár, Nechemya rabbi és Nechama Dina rebecen, akik az izraeli fiatalokra koncentrálnak. 2000-ben új, bérelt ingatlanba költözött a Chábád-központ, ahol egy épületben működött a zsinagóga, a kóser étterem és élelmiszerbolt, továbbá az internetkávézó. A rabbik azonban saját ingatlanról álmodtak, melyet 2017-ben vásároltak meg és idén június 21-én avattak fel.

Az első emeleten egy lobbi és egy tejes étterem található, a második emelten egy húsos étterem, egy turista központ, egy játszóház és irodák működnek, a harmadik emeleten egy gyönyörű zsinagóga kapott helyet, a negyediken pedig a zsinagóga női karzatát és a rabbi szolgálati lakását alakították ki. Az ötödik emeleten hatszáz fő befogadására alkalmas rendezvényterem működik, ahol a hatalmas szombati és ünnepi étkezéseket lehet lebonyolítani. Mindezek felett helyezkedik el a tetőkert, ahol az utazók megpihenhetnek a panorámában gyönyörködve.

„Mi sokkal többet akarunk nyújtani, mint egy zsinagógát és egy kóser éttermet. Ez a hely minden zsidó otthona, akármilyen messze is lakik. Most, hogy a saját épületünkbe költözhettünk, mindez valóban megvalósítható. Isten segítségével minden zsidó megtalál minket”

– mondta a rabbi.

Fotó: Az ötemeletes, 7 millió dolláros Chábád-központ évente 100 000 zsidó látogatót szolgál ki a thaiföldi Bangkokban. (Fotó: Chatchawan Luangruangtip)

 
Megszakítás