Egy izraeli technológiai cég egészen új alapokra helyezné az otthonok fűtését és hűtését, ami a jelenlegi világgazdasági és klimatikus körülmények között forradalmi megoldás lehet. A ThermoTerra startup nem kevesebbet ígér, mint azt, hogy a levegőből nyeri a szükséges energiát. Konkrétan a páratartalom ingadozásából – derül ki az israel21c.org cikkéből.

„A levegőben lévő vízpára felszívódik egy speciális abszorpciós anyagon, eközben energiát ad le”

– magyarázza Dror Zchori, a ThermoTerra alapítója és vezérigazgatója.

A víz párolgása hűtőhatást fejt ki, ahogy az emberi test esetében is, amikor melegünk van és izzadunk – hoz közérthető példát a szakember. Amikor pedig a pára felszívódik vagy lecsapódik egy anyagon, ennek az ellenkezője történik, tehát hőt termel – teszi hozzá Dror Zchori.

Egy forró napon a ThermoTerra technológiája meleg és száraz környezeti levegőt juttat az otthonba vagy az irodába. Ez az épület falainak szigetelésében tárolódik. Amikor a levegő ezt követően távozik, energiát vesz fel és hűti az épületet. Amikor a hőmérséklet hűvösebb, hideg és nedves levegő áramlik be, ahogy elnyelődik, felmelegíti a levegőt, és ezzel felmelegíti a helyiségeket is.

Izraeli cégek kerültek fel a környezetvédelmi toplistára

Az energiafelhasználás hatékonyabbá tételével csökkenti az egyes szolgáltatások negatív környezeti hatását.

A rendszert a falakba épített érzékelők vezérlik. Intelligens algoritmusok figyelik, hogy mikor kell meleg vagy hideg levegőt bejuttatni, és mikor kell azt kiengedni. Az algoritmusok megtanulják a tulajdonos szokásait, elvárásait és automatikusan ennek megfelelően állítják be a hőmérsékletet. Az időjárás-előrejelzéseket is képes figyelembe venni. Ha nagyon meleg van, de a rendszer tudja, hogy egy hét múlva hideg lesz, akkor előre tud vizet tárolni.

Az ilyen új technológiákra nagy szükség van: az épületek a világ energiafelhasználásának 30 százalékáért felelősek.

Címlapkép: Erik Mclean on Unsplash

Megszakítás