Sara Guralnick Shapiro úgy élte túl a holokausztot, hogy kereszténynek álcázta magát, és egy ukrán földműves családnál dolgozott. Aligha meglepő, hogy valaki filmet akart készíteni a történetéről. A My Name Is Sara című filmet most mutatták be Amerikában – írja a Neokohn.

Az USC Shoah Foundation legújabb produkciója a fiatal Sara (akit az elsőfilmes lengyel színésznő, Zuzanna Surowy játszik) történetét követi nyomon, amint ő és testvére, Moishe 1942-ben elmenekülnek a nácik elől, akik a családjuk többi tagját lemészárolják. Moishe javaslatára szétválnak, Sara álnevet használva egy földműves házaspárnál talál menedéket.

A lány azzal oszlatja el a származásával kapcsolatos gyanakvást, hogy keresztet vet az első étkezés alkalmával, majd megeszik egy tányér sertéshúst.

A csel sikerrel jár, de Sara története hamar a háttérbe szorul, mert a gazdák (Michalina Olszanska és Eryk Lubos alakításában) családi drámája kerül a középpontba. A házassági problémák mellett a megélhetésért is küzdenek, miközben mind a szovjet „felszabadítók”, mind a zsidó partizánok zaklatják őket, és időnként a nácik is a körmükre néznek.

My Name Is Sara – trailer

Based on the true-life story of a 13 year-old Polish Jew who lost her family to the holocaust in September of 1942. After a grueling escape to the Ukraine, S…

Sarat egy alkalommal a család arra kényszeríti, hogy az ünnepi partira zsidónak öltözzön, és antiszemita kampós orrú maszkot viseljen, amíg a többiek táncolnak és énekelnek körülötte. Sara később találkozik egy másik zsidó lánnyal, akinek megtanítja neki, hogyan az Üdvözlégy Máriát, hogy elkerülje a lelepleződést.

A film végén Sara visszakapja az eredeti nevét és felvállalja zsidóságát is. A háború után hosszú életet élt a detroiti zsidó közösség tagjaként. Az övé azon kevés holokauszt-történetek egyike, amely happy enddel végződik. 

Fotó: A lengyel származású színésznő Zuzanna Surowy „A nevem Sára” című filmben. (Strand Releasing)