Zaklatásról és nyomasztó légkörről számolnak be az érintettek.

A világ egyik legjobb felsőoktatási intézményének tartott Columbia Egyetemen eluralkodott Izrael-ellenes légkör és az antiszemita incidensek ellen tüntetett New Yorkban a hallgatók egy csoportja. „Az egyetemen zaklatják a zsidó diákokat és módszeresen elhallgattatják őket” – mondta az egyik szervező.

A demonstráció mögött az „Izraelt Támogató Hallgatók a Columbián” nevű diákszervezet áll, mely már több alkalommal élt panasszal az egyetem vezetőségénél, illetve a hallgatói önkormányzatnál, ám a helyzet nem javult. A legutóbb akkor tiltakoztak, amikor a nemzetközi holokauszt emléknapon tartott megemlékezést zavarták meg a „gázai szolidaritási nappal”.  Rámutattak, hogy az arabbarát és baloldali mozgalmak által szervezett provokáció összeegyeztethetetlen az intézmény szabályaival, de panaszukra nem érkezett válasz.

„Az egyetem magunkra hagyott bennünket, a saját diákjait, a zaklatások és támadások kereszttüzében” – mondta Dalia Zahger, a szervezet vezetője. „Nem hagyjuk azonban, hogy figyelmen kívül hagyják a panaszainkat, amikor egyértelműen és bizonyíthatóan törvénysértések történtek. Nem várhatunk addig, amíg valamilyen erőszakos támadás bekövetkezik. Akkor már túl késő lesz cselekedni. Sajnos kiderült, hogy a mi hangunkat kevésbé hallják meg az egyetemen, mint más csoportokét. Az igazsághoz és a szabad véleménynyilvánításhoz való jog mindenkit megillet.” – tette hozzá.

A kialakult fenyegető légkörért elsősorban olyan radikális, palesztinbarát mozgalmakat tettek felelőssé, mint a megtévesztő nevű, terrorizmust támogató Jewish Voice for Peace vagy a Students for Justice in Palestine (SJP), melyek „elfogadhatatlanul ellenséges hangulatot gerjesztenek mindazok iránt, akik az alkotmány adta joguknál fogva ki akarják fejezni az általuk képviselt ideológiával ellentétes gondolataikat”.

Zahger elmondta, hogy őt, nyíltan Izrael-párti diákként számtalan alkalommal zaklatták már az egyetemen. „Volt, hogy 50 SJP aktivista állta el az utamat a folyosón, és majdnem erőszakba torkollott a dolog”.

A Columbián természetesen a BDS-mozgalom is igen aktív, ráadásul élvezi az intézmény vezetőségének támogatását is. A közelmúltban a BDS olyan ismertető estet tartott, ahol arról beszéltek, hogy a kolonialista zsidók tönkretették a már Izrael megalapítása előtt létezett, virágzó palesztin államot. Ilyen államalakulat természetesen soha nem volt. A rendezvényen tilos volt hang- és filmfelvételt készíteni. Szót kapott viszont többek között az SJP egyik tagja is, aki arról beszélt, hogy a palesztinok jogosan követnek el merényleteket az izraeli civilek ellen, mert “ez természetes reakció az elnyomásra”. A résztvevők éljeneztek és tapsoltak, amikor ártatlan zsidók legyilkolását igazolta a felszólaló.

A zsidó diákszövetség levélben kérte az egyetem vezetőségét, hogy ne engedélyezzék az intézmény területén olyan rendezvények megtartását, melyek a hallgatók egy részének biztonságát veszélyeztetik. “Támogatjuk, hogy különböző világnézetű csoportok működjenek az egyetemen, függetlenül attól, hogy egyetértünk-e velük, vagy sem. Azonban hisszük, hogy megengedhetetlen teret adni olyan mozgalmaknak, melyek az ártatlan emberek elleni erőszakot dicsőítik.

Az egyetem vezetősége válaszában kijelentette, hogy a BDS-mozgalom tevékenysége “nem jelent közvetlen veszélyt mások testi épségére, és nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy erőszakra buzdítottak volna”. Így tehát a BDS a jövőben is szabadon uszíthat, különös tekintettel arra, hogy a vezetőség hozzáállása nyilván csak tovább növelte lelkesedésüket.

A Columbia Egyetemen a zsidó és Izrael-barát hallgatók nem csak diáktársaiktól, hanem egyes oktatóktól is fenyegetve érzik magukat. Az iráni tanulmányok tanszékét vezető Hamid Dabashi szerint „Izrael a felelős a világon történő minden szörnyűségért és borzalomért”, illetve „rasszista, apartheid államnak” nevezte Izraelt. Dabasi egyébként az amerikai egyetemeken működő, Izrael-ellenes szervezeteket összefogó tanács egyik vezetője.

Az Egyesült Államokban számos felsőoktatási intézményben hasonló problémákkal kell szembenézniük a zsidó hallgatóknak.

zsido.com

Forrás: The Tower

Megszakítás