Litvánia náci megszállása idején rombolták le az épületet a II. világháborúban. Van rá remény, hogy fontos részletek maradtak meg a föld mélyén.

A kutatást júniusban kezdték, és – ha minden jól megy – jövőre kezdődhetnek az ásatások. A balti ország egykor legnagyobb zsinagógájának maradványai felett most részben egy iskola működik. A feltárást az Izraeli Régészeti Hatóság a helyi illetésekkel közös csapatban végzi, bevonva a Hartford Egyetem egyik professzorát is.

A zsinagóga a XVII. században épült reneszánsz és barokk stíluselemeket vegyítve. Körülötte is sok, a zsidósághoz köthető épület állt: 12 másik zsinagóga, a közösségi tanács, kóser húsboltok, a híres Strashun könyvtár, egy rituális fürdő és más intézmények. A nácik mindent felgyújtottak és mindenkit elhurcoltak, a háború után a szovjet hatóságok a romokat eldózerolták, és egy iskolát építettek a területre – olvasható israelnationalnews.com-on.

A mostani kutatás eredményei azt valószínűsítik, hogy az épületek fontos részei megmaradtak a föld alatt, a zsinagóga egy része és a mikve is. Az ásatásokban önkéntesek is részt vesznek majd Litvániából és Izraelből egyaránt.

Vilnius, a háború előtt ismert volt jelentős zsidó vallási és kulturális életéről, a „régió Jeruzsálemeként” emlegették. Az 1941-es német megszállás előtt 220 ezer zsidó élt az országban, alig 10 ezren élték túl a háborút. A gyilkosságokban litván alakulatok is közreműködtek, ami egyelőre tabu téma az országban, de vannak ígéretes kezdeményezések a múlt feldolgozására.

Kép: israelnationalnews.com