A Szovjetunió, majd a náci Németország által is megszállt Litvánia még mindig nem tudja feldolgozni azt, ami több mint 200 ezer zsidó polgárával történt a II. világháború idején. A gyilkosságokban litván alakulatok is közreműködtek, ami egyelőre tabu.

Több litván művész évtizedekkel a holokauszt borzalmai után szembesült azzal, hogy honfitársai közül voltak, akik részt vettek  a gyilkosságokban. Sigitas Parulskis, elismert író, 2010-ben fedezte fel, hogy szülővárosában Obeliaiban 1160 zsidót öltek meg a nácik és a velük együttműködő helyi milícia tagjai. Ennek az eredménye lett az a regény, amely elsőként az egykori szovjet tagköztársaságban szembenézett a traumatikus háborús örökséggel.

A Sötétség és társai című könyv nagy vihart kavart Litvániában, amikor 2012-ben megjelent. Központi alakja Vincentas egy fiatal fotós, aki megörökíti a litván hóhérok hátborzongató cselekedeteit, miközben titkos viszonyt folytat egy zsidó nővel. Honfitársai egy része azzal vádolta az írót, hogy csak pénzt csinál a témából, mások arra intették, hogy ne bolygassa a múltat – olvasható a forward.com írásában.

Parulskis, aki a támadások ellenére a megjelenés évében tolerancia-díjat kapott,  úgy látja, ezt a témát nem lehet megkerülni: „a szégyent magunkban hordozzuk, és nem vezet jóra, ha nem nézünk szembe vele”.

Az 1939-es Molotov-Ribbentrop-paktum lehetővé tette Sztálinnak, hogy bekebelezze a balti országokat, így Litvániát is, amely csak 1991-ben nyerte vissza a függetlenségét. A háború után az ország holokausztban játszott szerepe teljesen kibeszéletlen maradt. Sigitas Parulskis a könyv írása idején újra elment a városába, aminek központja a zsidók deportálását és meggyilkolását követően gyakorlatilag kiürült. „A zsidók, akiket töröltek a város életéből, nem tűntek el az emlékeimből, tehát nem tűntek el a létezés térképéről” – fogalmazott az író.

Az ország fővárosa Vilnius, a háború előtt ismert volt jelentős zsidó vallási és kulturális életéről, a „régió Jeruzsálemeként” emlegették. Az 1941-es német megszállás előtt 220 ezer zsidó élt az országban, alig 10 ezren élték túl a háborút.

A könyvet most megfilmesítik, ebben az író partnere Audrius Juzenas rendező lett, aki 2006-ban már készített egy olyan filmet, aminek a története a vilniusi gettóban játszódik. „Szembe kell nézned az igazsággal, hogy megtudd, mit akarsz mondani a gyerekednek, és, hogy mit akarsz a jövődtől” – mondja a filmrendező.

Munkatársunktól

Kép: Wikipédia

Megszakítás