New York nagy múltú ortodox zsinagógája csak néhány háztömbnyire áll az Emipre State Buildingtől. Futurisztikus fejlesztések előtt állt a telek akárcsak az egész környék, ami a többség véleménye szerint nem jó ötlet.

A West Side Jewish Center – Congregation Beth Israel alapítója egy Németországból bevándorolt zsidó volt, a manhattani épület jelenlegi formáját 1925-ben nyerte el. A környék azóta jelentős változásokon ment keresztül. Nemrég egy ingatlanos cég honlapján jelent meg elképzelés arról, hogy mit építenének a 90 éves zsinagóga helyére, annak elbontása után.

westsidezsinagoga

A közösség vezetője azonban közölte, hogy a tervet elvetették. „Az elsöprő többség elutasított minden olyan koncepciót, ami a jelenlegi zsinagóga bontásával járna” – mondta Jason Herman rabbi. A közösség elnöke Brett Firfer pedig arról beszélt, hogy a megfelelő terv az lenne, ha a meglévő épületet tudnák fejleszteni, bevonva a szintén a tulajdonukban lévő parkolóházat is a szomszéd telken. Arra hivatkozik, hogy a környéken egyre nagyobb ingatlanfejlesztések zajlanak, tehát a parkoló fejlesztése financiális segítséget nyújthatna más programjaikhoz. Azt azonban ő is érzékeli, hogy a közösség óvatosabb ebben a kérdésben – derül ki a forward.com írásából.

A „SynaCondo” terv – a támogatói és tervezői szerint – beleillene az egész környék, tehát a Hudson Yard radikális átalakulásába, ahol új felhőkarcolók épülnek. Egyikük lenne a multifunkciós „zsinagógatorony” – mondják a terv megálmodói.

 

Kép: forward.com, sideways.nyc

Megszakítás