Annak ellenére, hogy a marrakeshi Mohammed VI. politechnikai egyetem nem vett fel zsidó diákokat, a tolerancia jelképeként imaházat avatott – olvasható a Neokon oldalán.

Egy marokkói egyetem a múlt héten felavatta az arab világ első egyetemi zsinagógáját.

A héberül Beit El zsinagógának, arabul Beit Allahnak nevezett imaházat a marrákesi Mohammed VI. politechnikai egyetemen nyitották meg.

A projektet a Mimouna Egyesület és az Amerikai Szefárd Szövetség közösen irányította. Mindkét szervezet célja a zsidó kultúra népszerűsítése és megőrzése Marokkóban és a Közel-Keleten.

Az észak-afrikai ország, amely eredetileg nem volt tagja az Ábrahám-egyezményeknek, 2020 decemberében csatlakozott a békekezdeményezéshez, és azóta több olyan kezdeményezést is szorgalmazott, amely a helyi zsidó lakosságot népszerűsíti és gazdag zsidó történelmét hirdeti.

 

Installing the Mezuzah at Beit Allah

As part of the 7th Moroccan Jewish University, Jacky Kadosh (Marrakech Jewish Community) is joined by Rabbi Dr Elie Abadie (Jewish Community of the Emirates/Association of Gulf Jewish Communities/Council of Sephardic Sages) and others (including Elmehdi Boudra of Mimouna Association and Zhor Rehihil of the Casablanca Jewish Museum) when installing the Beth-El (Beit Allah) Synagogue’s mezuzah, Mohammed VI Polytechnic University, Benguérir, Morocco.

 

Elmehdi Boudra, a Mimouna alapítója és elnöke a The Media Line-nak elmondta, hogy az új zsinagóga egy új egyetemi mecset mellett épült.

„Ez nem egy nagy zsinagóga, de lehet benne minján, a Tóra-tekercseket és az összes vallási tárgyat pedig a fezi és marrakesi zsidó közösségek adományozták”

– mondta.

„A marokkói zsidóság valóban 2000 éve része a marokkói társadalomnak. Marokkó egyben zsidó föld is, és mi hagyományosan Marokkó sokszínűségét ünnepeljük”.

Boudra elmondta, hogy VI. Mohamed király az elmúlt évtizedben 167 zsidó temetőt és 20 zsinagógát állított helyre országszerte, sőt az ország különböző zsidó negyedeit is felújította.

Zsidó örökségi helyszíneket újítanak fel Marokkóban

Több száz zsinagógát, temetőt és zsidó örökségi helyszínt hoznak helyre.