„A zsidó vőlegény” – az asszimiláció előmozdítója

 

Érdekes és egyedülálló mozzanatáról a diaszpórában dúló asszimilációnak, amiben a vegyes házasságok száma már Amerikában is elérte a 60% – számolt be Dr. Ávi Becker, a Zsidó Világkongresszus izraeli tagozatának igazgatója, miután visszatért rövid látogatásáról a diaszpóra több országában.

Dr. Becker szerint az asszimilációnak és a nagyszámú vegyes házasságnak – ami a zsidóság végét jelenti – nem kis részben a zsidó fiatalemberek jó híre az oka. Amerikában sok jómódú családban szállóigévé vált: „A zsidó férj nem iszik, nem dorbézol, nem veri a feleségét. Miért ne keressünk lányunknak egy rendes zsidó férjet?”

A nem-zsidó családok mindent megtesznek, hogy lányuknak egy megfelelő zsidó fiút szerezzenek. A házasságból származó gyerek nem számít zsidónak és az ortodox zsidóság élesen ellenzi a vegyes házasságot és küzd ellene. Ezzel szemben a reform irányzat „betéríti” a nem-zsidó leányzót mégpedig úgy, hogy semmit nem vár el tőle és az egész merő formaság csupán.

Így aztán, mondja Dr. Becker, az a paradox helyzet alakult ki, hogy a zsidó férfiak jó tulajdonságai, szolid életvitelük, „kapósságuk”, mint katalizátor szerepel a vegyes házasságok előmozdításában.

 

Megjelent: Gut Sábesz 3. évfolyam 20. szám – 2014. október 15.

 

Megszakítás