A zsidó irányzatok kialakulása – Köves Slomó előadása a ZSTSZ-en

A Zsidó Tudományok Szabadegyetemének rövid történeteA magyar zsidóság túlnyomó része, egy-két nemzedék óta elszakadt a hagyomány láncolatától. A rendszervált…

A Zsidó Tudományok Szabadegyetemének rövid története

A magyar zsidóság túlnyomó része, egy-két nemzedék óta elszakadt a hagyomány láncolatától. A rendszerváltás óta hazánkban is egyre nagyobb teret kap a személyes identitás kibontása, ezáltal sokszor a zsidó gyökerek felfedezése is, így az igény is megnövekedett olyan átfogó tanfolyamokra, szemináriumokra, amelyek a zsidó gondolkodást eredeti, autentikus formájában ismertetik meg a hallgatókkal.

A Zsidó Tudományok Szabadegyetemét (ZSTSZ) azzal a céllal alapította meg Oberlander Báruch rabbi 2003-ban, hogy a program színvonalas keretek között nyújtson lehetőséget a zsidó tudományok azok számára, akinek korábban nem adódott meg a lehetőség, hogy a zsidó tudományokban magas szinten elmélyedhessenek.

Az intézménynek nem a diplomaosztás a fő célja, sokkal inkább egy olyan információs tér kialakítása, ahol a tanulási módszer lényege a téma vitával és közös beszélgetéssel történő megértése, elemzése.
Az egyetemi szintű képzés keretében, minden évben három szemeszter indul. Az évközi szemeszterek heti kétszer két órában, este 6 és 8 óra között, a nyári intenzív szemeszter pedig két héten vasárnaptól-péntekig délután 2 és este 8 óra között nyújt lehetőséget a hallgatók számára, hogy elmélyedjenek a klasszikus zsidó tanokban.

A tematikában szerepel egy-egy kiválasztott témakör (szokás, szertartás, fogalom) történetének, bibliai megjelenítésének, filozófiai és misztikus hátterének, illetve gyakorlati ábrázolásának áttekintése.

Bővebben:
https://zstsz.hu/

Megszakítás