A Time magazin 2021-ben a világ legnagyszerűbb térségei közé választotta a zsidó állam területének felét elfoglaló Negev-sivatagot. Az Israel21c magazin alapján azt tekintjük át, hogy miért érdemes ellátogatni Izrael déli régiójába.

Fantasztikus tájak

A Negevben túrázva elképesztő panorámákban gyönyörködhetünk. A sokak által egyhangúnak és unalmasnak gondolt sivatagban valójában elképesztő szépségű természeti környezet fogadja a látogatókat. Nem szabad kihagyni a hatalmas Rámon-krátert, a Cin-völgyet, ez éjláti Vörös-kanyont vagy a nicánái dombvidéket.

Megszámlálhatatlan túraútvonal

A Negevet gyalog, túrázás közben lehet a legjobban megismerni. A jól jelzett, biztonságos túraútvonalak mindenki számára kínálnak megfelelő kirándulási lehetőséget, kezdve a könnyű sétától, egészen a tapasztalatot igénylő sziklamászásig. Kiemelkedő túrázási helyszín a délen fekvő Timna-park, ahol egykor Salamon király rézbányái működtek, vagy a Vörös-tengerre tekintő Cfáchot-hegy, ahonnan ellátni Jordániába, Egyiptomba és Szaúd-Arábiába is.

Hegyikerékpárral az igazi!

Izraelben rendkívül népszerű sport a hegyikerékpározás és a Negev-sivatagban is rengeteg lehetőség adódik erre. Nagy élményt kínál a Negev északnyugati részén fekvő Beeri környéke, mely télen és tavasszal kizöldül és virágba borul vagy a sivatag közepén található Chálukim útvonal, Szde Boker kibuc mellett, mely egykor Dávid Ben-Gurion otthona volt és ott is helyezték örök nyugalomra.

Kényelmesen is felfedezhető

Ha valakit kevésbé vonz a természet, akkor sem fog unatkozni a Negevben. Számos régészeti parkban lehet a múltat felfedezni, legyen szó a nabateus városokról Mámsitban vagy Ovdátban vagy a kánáni népek erődítményeiről Arad mellett és Beer Sevában. Ez utóbbi nagyvárosban egyébként galériák, múzeumok és különféle szórakozási lehetőségek is várják a turistákat.

Borkultúra

A szőlő- és bortermelés feltehetően keveseknek jut eszébe, ha a Negevről hallanak, pedig ez a régió az utóbbi évtizedekben Izrael egyik legfelkapottabb borvidékévé vált. Az itt működő kis borászatok palackjai sok nemzetközi díjat zsebeltek be és általában kóstoló programokkal várják az érdeklődőket.

Luxus

Ma már nem kell feltétlenül nomád körülmények között, sátorban éjszakáznia a Negevben a megfáradt utasnak, mert a világ élvonalába tartozó luxusszállodák is megjelentek a térségben. A környezettudatosságra nagy hangsúlyt fektető szálláshelyek, bár a legmagasabb szintű ellátást nyújtják, mégsem hivalkodóak, hanem harmonikusan simulnak a tájba. Jó példa erre a Micpe Rámonban működő Beresheet Hotel vagy a Sáchárutban található Six Senses.

Fotó: John Adeoye on Unsplash