Különleges összefogás egy kitűnő emberért.

Yosef Yitzchok Hurwitz rabbi a kaliforniai Temeculában szolgálta a zsidó közösséget feleségével, Nechama Dina rebecennel együtt. Hét gyermekük született. A rabbi, vagy, ahogy mindenki ismeri, Yitzi, negyven éves kora után az ALS betegség tüneteit kezdte mutatni, s hamarosan teljesen lebénult. Bár teljesen ágyhoz kötött és csak szeme mozgatásával képes kommunikálni, az életkedvét nem veszítette el, s nem tett le arról sem, hogy a továbbiakban is a zsidók és a Tóra közötti kapcsolat erősítésének szentelje az életét.

Példáján fellelkesülve egy csapat lubavicsi jesivahallgató tavaly úgy határozott, hogy Yitzi 46. születésnapját különleges módon ünneplik meg: 4600 zsidót vesznek rá, hogy felvegyék a tfilint, azaz az imaszíjakat és abban mondjanak rövid imát.

Az akció jobban sikerült, mint tervezték: 15 országban több mint 10 000 zsidó férfi imádkozott tfilinben a rabbi születésnapján. Nők ezrei is csatlakoztak a köszöntéshez azzal, hogy mécseseket gyújtottak a szombat tiszteletére. A résztvevők elküldték a fényképüket a szervezőknek, akik egy hatalmas digitális képet alkottak, melyen Yitzi rabbi táncol, alakját pedig a beküldött, micvákat teljesítő zsidók fényképeiből rakták össze.

Az egyik legmeghatóbb fénykép a New Jersey állambeli Maplewoodból, érkezett Jeffrey Kingsleytől, aki fiával együtt vett részt a születésnapi köszöntésben. A férfi megírta, hogy őt is ALS-szel diagnosztizálták és deréktól lefelé már nem tud mozogni. „Yitzi rabbi és a felesége igazi inspirációt jelent a számomra. Bár még a száját sem tudja mozgatni, mégis optimistán tekint a világba és továbbra is odaadóan törődik a családjával”- írta Kingsley.

Amikor hét évvel ezelőtt Hurwitz rabbinál diagnosztizálták a betegséget, a család zenei videót jelentett meg, melyben ismert zenészek adják elő a rabbi által korábban írt „Shine a Little Light” (Sugározz egy kis fényt) című dalt. A rebecen elmondta, hogy a születésnapi kampány éppen úgy meghatotta, mint annak idején a videóklip elkészítésekor tapasztalt összefogás.

Idén sem maradt meglepetés nélkül Yitzi születésnapja, melyet ebben az évben március 9-én ünnepelt. A tavalyi sikeren fellelkesülve a szervezők most 15 000 zsidót próbáltak rávenni arra, hogy micvák teljesítését vállalják magukra. A Lubavicsi Rebbe tanítását valósítják meg ezzel, aki azt mondta, hogy nem szabad az elért eredménnyel megelégedni, mindig többre kell törekedni.

„Akárhová is ment Yitzi, mindig volt nála egy pár tfilin. Annyi zsidóra tekert tfilint, amennyi csak lehetséges volt. Sajnos többé már nem képes erre, de mi megtehetjük helyette” – monda Moshe Kotlarsky rabbi, a Chábád mozgalom egyik vezetője.

zsido.com

Forrás: Chabad.org

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287
Megszakítás