Korábban kétszáz neves brit és amerikai egyetemi oktató vette védelmébe a zsidózó szociológust, köztük neves baloldali zsidó tudósok is.

A Bristoli Egyetemen politológiát és szociológiát oktató David Miller azzal vádolta az intézmény zsidó származású hallgatóit, hogy “egy etnikai tisztogatást elkövető, erőszakos és rasszista külföldi entitás ügynökei”. A professzor még egy olyan reménykeltő kezdeményezés ellen is kifakadt, melynek során muszlimok és zsidók ülnek össze, hogy egymás megismerésével tegyenek az előítéletek ellen. “Az izraeliek beküldték az embereiket, elsősorban a vallásközi programokon keresztül. Úgy tesznek, mintha a zsidók és a muszlimok együttműködése politikamentes és rasszimus-ellenes program lenne. Nem, ez a cionizmus elfogadtatására tett kísérlet trójai falova a muszlim közösségekben” – mondta Miller.

A professzort tavaly egyébként kizárták a Munkáspártból, hasonló jellegű kijelentései miatt.

Marie van der Zyl, a brit zsidók ernyőszervezetének vezetője felszólította az egyetem rektorát, hogy mondjanak fel Millernek, mert további alkalmazásával azt a látszatot keltik, mintha támogatnák elfogadhatatlan nézeteit. Az egyetem egy szűkszavú nyilatkozatot adott ki csupán, melyben elhatárolódtak a zsidó hallgatók elleni támadástól.

A tüntetést a bristoli zsidó közösség és a Zsidó Diákok Szövetsége (UJS) szervezte. “Az egyetem által cserben hagyott bristoli zsidó diákoknak már túl hosszú ideje kell elviselniük Miller professzor támadásait. Két évvel ezelőtt már beadványt írtunk, mert David Miller antiszemita összeesküvés-elméleteket terjesztett a katedráról, de ő továbbra is a helyén maradt és azóta is folyamatosan a zsidó hallgatókat veszi célba” – mondta James Harris, a UJS elnöke.

A megmozduláson részt vett Thangahm Debbonaire munkáspárti képviselő is, aki a következőt mondta: “Két évvel ezelőtt értesültem először, hogy mi folyik az egyetemen, és a helyzet azóta sem változott. Nagyon fontos, hogy mindannyian összefogjunk, mert nemcsak a zsidó hallgatók feladata, hogy fellépjenek az antiszemitizmus ellen. Ők nagyszerű munkát végeznek és igazán inspiráló, amit tesznek, de az antiszemtizmus mindannyiunk ügye”. A képviselő ezután személyesen Millerhez fodult: “Önnek alaposan át kellene gondolnia, hogy méltó-e arra, hogy a jövő nemzedékének oktatásával foglalkozzon”.

Lord John Mann, a brit kormány antiszemitizmus-ügyi tanácsadója az egyetemet kritizálta: “A Bristoli Egyetem alapító okiratában az szerepel, hogy minden hallgatója felé befogadó módon viseltetik, s ebbe beletartoznak a zsidó diákok is. Az alapító okiratban nem szerepel az, hogy “üdvözöljük Bristolban, de ha zsidó, akkor rasszistának könyveljük el, aki miatt növekszik az iszlámellenesség”.

A városi zsidó közösség is az egyetem passzivitását kárhoztatta: “Küldöttségünk találkozott az egyetem vezetésével, hogy Miller professzor legutóbbi kijelentéseinek következményeiről tárgyaljon. Sajnálatos módon az egyetem ismét elzárkózott attól, hogy konkrét lépéseket tegyen, melyek védelmet nyújthatnának a zsidó hallgatóknak az őket fenyegető rasszizmus ellen”.

zsido.com

Forrás: THEJC