Szukkát építeni nem egyszerű feladat – nemcsak technikailag, de háláchikusan sem. Ám szerencsére van egy cég, amely nagy szaktudással épít kóser sátrakat magánházaknál és közösségi tereken egyaránt Budapesten és környékén. „Idén már 24 helyszínen állítottunk fel sátrat” – tudtuk meg Győrfi Lászlótól, aki csapatával húsz éve foglalkozik szukkák építésével.

A feladat pedig nem egyszerű: Jom kipur és szukkot között idén egy egész és két fél nap állt rendelkezésre, hogy a több, mint 1000 négyzetméternyi sátrat felépítsék. A legnagyobb sátor az idén a Bét Menáchem iskola udvarán készült: az izraeli közösség szukkája nem kevesebb, mint 336 négyzetméter alapterületű, míg a legkisebb sátor, amit felállítottak, mindössze 3 négyzetméteres. „Ez egy nagyon nagy micva, de nagyon nehéz feladat is egyben, évről évre egyre több sátrat kell felállítani. Jó lenne megosztani ezt a nagy micvát és bevonni a közösségek tagjait is az építkezésbe” – mondja Győrfi, hozzátéve, hogy a szokott helyek mellett idén a Maimonidész Gimnáziumban és a két új zsinagógában, a Zsilipben és a Cháj galériában is ők állították fel a szukkát. „Egyre elterjedtebb, hogy magánszemélyek is rendelnek. Sokan már a régebben legyártott sátrainkat állítják fel saját maguk, de van, ahol mi segítünk a már meglevő szukka felállításában is.”

A vári zsinagóga rabbija, Faith Aser évek óta mindig valamilyen meghökkentő újdonsággal áll elő: idén a mára nagyon elterjedt nádtekercs helyett például hangulatos, örökzöldek lombjával fedett sátrat állított a zsinagóga udvarán. Az imákra és az étkezésekre összegyűlő közösség mellett turisták is „igénybe vették” a szukkát, és betértek, hogy elvégezhessék a szukkoti csokor lengetésének micváját – ahogy ez egyébként a szentendrei zsinagógában is többször megesett az ünnep alatt.

A Vasvári udvarán álló terebélyes sátorban az ünnep két estéjén személyes élményeket osztottak meg az ünneplők, akik között volt, aki életében először ünnepelte szukkotot, de volt olyan is, aki a legkülönlegesebb szukkoti élményét az amerikai hadsereg katonájaként élte meg Katarban, ahol napközben 50 fok fölé melegedett a levegő.

Óbudán az Alefkids különleges programmal várta az ünnep alatt a gyerekeket, ahogy a Zsilipben is sok családot vonzott a szukkotkor is üzemelő játszóház.

Megjelent: Egység Magazin 30. évfolyam 124. szám – 2019. november 4.