A holokauszt túlélők egészségi állapota rosszabbul alakult az elmúlt évtizedekben, mint a társadalom egészének. Elsősorban a rák és a szívbetegségek sújtják őket nagyobb mértékben.

A jelenség már régóta ismert, friss kutatásokat a Jeruzsálemi Héber Egyetem végzett. A kutatók 22 ezer ember adatait vizsgálták, akiket 1964 és 2016 között követtek nyomon és összehasonlították a túlélők körében a daganatos betegségek és a szívbetegségek okozta halálozások arányát olyanokéval, akik nem szenvedték el a náci megszállást – írja a jewishnews.timesofisrael.com.

Az American Journal of Epidemiology c. folyóiratban megjelent tanulmány szerint a túlélő nők körében 15 százalékkal magasabb az általános halálozási arány és 17 százalékkal nagyobb az esély a rákbetegséggel összefüggő elhalálozásra.

A férfiaknál a túlélők általános halálozási rátája nem különbözik másokétól, de a rákos esetek 14 százalékos többletet mutatnak. Kiugróan magas, 39 százalékkal magasabb az arány, ami a szív- és érrendszeri halálozást illeti.

Azok az emberek, akik életük első időszakában náci uralom alatt éltek, még akkor is magasabb halálozási rátával sújtottak, ha ki tudtak vándorolni Izraelbe és ott alapítottak családot – így foglalta össze a kutatást a tanulmány egyik szerzője Dr Iaroslav Youssim. A súlyos traumák elszenvedése és a halálozási minták között összefüggés lehet a hosszabb távon. 

zsido.com

Kép: bangkokpost.com